Σταμάτη (DG Energy): Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την ενεργειακή μετάβαση έχει γίνει πιο σημαντική λόγω των συνθηκών, τόνισε σήμερα η Μαρκέλλα Σταμάτη, Υπεύθυνη Πολιτικής στη DG Energy, μιλώντας στο Renewable & Storage Forum.

Η μετάβαση στηρίζει και το στόχο της ανεξαρτησίας της Ε.Ε., ενώ δημιουργεί θέσεις εργασίας, τη στιγμή που ο ενεργειακός κλάδος περνάει μετασχηματισμό με αποκέντρωση, διείσδυση ΑΠΕ και ψηφιοποιημένα συστήματα. 

Η Κομισιόν μέχρι στιγμής έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και έχει θεσπίσει μέτρα. Με την οδηγία για τις ΑΠΕ το μερίδιό τους αυξήθηκε σταθερά και το 2020 ήταν 20,1% στο πρωτογενές μείγμα και στο μείγμα ηλεκτρισμού 37,5%. Μάλιστα, φέτος είναι μια χρονιά ρεκόρ για τα φ/β με ποσοστό 12% στον ηλεκτρισμό. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΑΠΕ αντικατέστησαν μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων και εξοικονόμησαν 43 δισ. ευρώ το 2019. 

Η κα Σταμάτη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δείξει την υποστήριξή της στους στόχους με συνεχείς προσπάθειες. Η χώρα ξεπέρασε το δεσμευτικό στόχο του 2020 και τη διετία 2019-2020 η κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 7,3%. 

Ήδη από πέρυσι το χειμώνα η Κομισιόν ανέλαβε δράση και με το REPower EU πρότεινε αύξηση του στόχου ΑΠΕ για το 2030. Προς την κατεύθυνση αυτή θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια,καθώς προβλέπει τριπλάσια αιολικά και τετραπλάσια φ/β. Οι ΑΠΕ θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς, όπως θέρμανση-ψύξη και μεταφορές. Επίσης, προτάθηκε η απλούστευση αδειοδότησης και ο χαρακτηρισμός να είναι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος τα έργα ΑΠΕ.

Σε ότι αφορά την αποθήκευση, με την οδηγία για ηλεκτρική ενέργεια τέθηκε η βάση, οι ορισμοί και ο τρόπος συμμετοχής στις αγορές. Η κα Σταμάτη εκτιμά ότι η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι επείγουσα. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η Κομισιόν ανέθεσε νέα μελέτη για αξιολόγηση των τεχνολογιών αποθήκευσης και των πιθανών φραγμών και βέλτιστων πρακτικών.

Καταλήγοντας, η κα Σταμάτη τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το 2030, αλλά για να επιτευχθούν χρειάζονται λύσεις ευελιξίας, περισσότερες διασυνδέσεις και ενίσχυση δικτύων. Η Κομισιόν θεωρεί ότι η χώρα μπορεί να καταφέρει το μετασχηματισμό και να αποτελέσει παράδειγμα, εστιάζοντας επίσης σε νέες τεχνολογίες, όπως υπεράκτια αιολικά και υδρογόνο.

1