Σταδιακή κατάργηση επιδοτήσεων για μονάδες βιομάζας σχεδιάζει η Ολλανδία - Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά

11 11 2020 | 08:34

Τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται από βιομάζα ή για μονάδες που παράγουν θερμότητα για συστήματα θέρμανσης πόλης σχεδιάζει η κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Όπως ενημερώνει σχετικά το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη "χώρα της τουλίπας", η απόφαση για κατάργηση των επιδοτήσεων ελήφθη πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο με το σκεπτικό ότι υπάρχουν αρκετές πιο «πράσινες» εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας υπό την προϋπόθεση ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι εφικτές και προσιτές. 

Η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει έως το τέλος του έτους πότε θα πρέπει να καταργηθούν οι επιδοτήσεις και ζήτησε τις προτάσεις του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης (PBL). Το PBL σε παλαιότερη αναφορά του υποστήριξε ότι η χρήση βιομάζας μπορεί να είναι αναπόφευκτη εάν η Ολλανδία θέλει να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ για «ενεργειακή ουδετερότητα». 

Χωρίς την χρήση βιομάζας, η Ολλανδία θα πρέπει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες με πιο γοργούς ρυθμούς. 

Συνολικά, 628 εγκαταστάσεις βιομάζας θα λάβουν περίπου 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις τα επόμενα χρόνια.

Παγώνουν τα σχέδια της Vattenfall για τη μεγαλύτερη μονάδα βιομάζας στην Ολλανδία

Η σουηδική κρατική εταιρεία ενέργειας Vattenfall δήλωσε ότι αποφάσισε να αναβάλει τα σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ενέργειας με καύση βιομάζας στην Ολλανδία λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης για τον ορισμό της πράσινης βιομάζας. Το εργοστάσιο επρόκειτο να κατασκευαστεί στο Diemen στα περίχωρα του Άμστερνταμ, αλλά οι κάτοικοι και το δημοτικό συμβούλιο αντιδρούν. 

Η σουηδική εταιρεία ανέφερε ότι, η οριστική λήψη της απόφασης εξαρτάται από την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να ορίσει με σαφήνεια τα σχέδιά της και πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της βιομάζας στην επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής. 

Περαιτέρω, και το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο) συνέστησε την σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Παρά την ανωτέρω απόφαση, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «παραμένει πεπεισμένη ότι η χρήση βιομάζας είναι απαραίτητη κατά τη μετάβαση σε μία κλιματικώς ουδέτερη και κυκλική οικονομία έως το 2030 και το 2050.»

 

 

11 Νοεμβρίου 2020

energypress