Στα Τρίκαλα η συνέλευση του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια

 

Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του εν λόγω δικτύου.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφτηκε στο Δημαρχείο Τρικκαίων το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, από τον Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον απερχόμενο πρόεδρο του Δικτύου, τ. Δήμαρχο Λεβαδέων Γιάννη Ταγκαλέγκα. Στόχος του Μνημονίου είναι η χρήση της τεχνολογίας και επιτευγμάτων της συνολικότερα για την προστασία της φύσης και ειδικότερα για τα ποτάμια.
Κάτι που τόνισε με έμφαση στον χαιρετισμό του- καλωσόρισμα, ο οικοδεσπότης, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς, ο οποίος επεσήμανε: «με τη συμβολή του Πράσινου Ταμείου, με τη γνώση των πανεπιστημιακών μας δασκάλων, με τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, μπορούμε να δώσουμε δείγματα συνεργασίας και στόχευσης. Τα ποτάμια είναι ζωή και πρέπει να αποφασίσουμε, όχι αν θα τα προστατεύσουμε, αλλά πόσο γρήγορα θα κινηθούμε για να τα προστατεύσουμε».
Υπενθύμισε ότι «η περιοχή μας πλήρωσε τίμημα σε καταστροφές, τίμημα που θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν δε δράσουμε άμεσα, συντονισμένα και σαφείς τρόπους» και έδωσε έμφαση στον τρόπο λειτουργίας και παρέμβασης του Δικτύου, που «αποτελεί ένα εχέγγυο για να μπορούμε να έχουμε ως Αυτοδιοίκηση, λόγο και ρόλο σε θέματα ποταμών».
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη σημασία, όχι μόνο του να στρέφουν οι πολίτες το βλέμμα στα ποτάμια, (αναφέροντας έργα που ήδη υλοποιούνται στα Τρίκαλα), αλλά του να δίνεται έμφαση στα ίδια τα ποτάμια, με έργα που αφορούν στη φύση.
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης εστίασε σε δύο σημεία: στην ήδη μεγάλη παρέμβαση του φορέα με χρήματα ως υποστήριξη δράσεων για τα ποτάμια (ενδεικτικά, στον Δήμο Τρικκαίων υλοποιούνται έργα ύψους 360.000€), αλλά και στην επικείμενη έμπρακτη στήριξη προς το Δίκτυο, μέσω των επερχόμενων μέτρων ειδικής στόχευσης για κατηγορίες ΟΤΑ. Μνημόνευσε, πάντως, τη σημασία της συνεργασίας των πολιτών για τη διατήρηση της φύσης και του περιβάλλοντος μετά την υλοποίηση των έργων. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας από την πλευρά του αναφέρθηκε στα έργα που είτε έχουν υλοποιηθεί στη Θεσσαλία παλιότερα (κυτρίως στη Μαγνησία) είτε στο σχέδιο των περίπου 500.000.000 € που σε συνεργασία με την κυβέρνηση εοτιμα΄ζεται συνολικότερα για τα ποτάμια και τη διαχείριση υδάτων στους 4 νομούς, δίνοντας έμφαση στη σωρεία έργων μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης που θα υλοποιηθούν. Ανέφερε, επίσης, ότι θα βρίσκεται σε επαφή με το Δίκτυο για ενημέρωση και συνεργασία.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί, από την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, τον Μιχάλη Ταμήλο, ιδρυτή του Δικτύου (πρ. Δήμαρχος Δήμου Τρικκαίων και πρ. Βουλευτής), τον Ανδρέα Στεργίου, Δήμαρχο Αργιθέας, ως πρόεδρο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, τον Νίκο Ασλάνογλου, γραμματέα του Σωματείου Φίλοι του Ποταμού Τριπόταμου Βέροιας, πανεπιστημιακών – εκπροσώπων των ΑΕΙ που αποτελούν συνεργάτες και συμβούλους του Δικτύου. Επίσης, επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον κ. Ταγκαλέγκας στους κ. Παπαστεργίου και Ανδρουλάκη.
Οι εργασίες της συνέλευσης συνεχίστηκαν με απολογισμούς, υποδοχή νέων, προγραμματισμό και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόεδρος εξελέγη ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων, Παναγιώτης Ντιντής.
Παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Δήμων Τρικκαίων (Νίκος Σακκάς), Καλαμάτας (Ιάκωβος Περρωτής), Διδυμοτείχου (Αθανασία Γραμμενίδου), Βέροιας (Γιώργος Κάκαρης), Αρταίων (Κώστας Χαρακλιάς), Αργιθέας (Ανδρέας Στεργίου), Λαρισαίων (κώστας Αργυρόπουλος), Καρδίτσας (Παναγιώτης Σβερώνης), Ορχομενού (Κώστας Τσεκούρας), Λεβαδεών (Δημήτρης Καραμάνης), Φλώρινας (Βασίλης Γιαννάκης), Εδεσσας (Γιάννης Τσακίρης), Δέλτα (Γερακίνα Μπισμπινά), Ξάνθης (Σάββας Μελισσόπουλος), Αργους Ορεστικού Δημήτρης Μαυραντζάς, Σοφάδων (Χρήστος Κατσιαντώνης), Μετεώρων (Λευτέρης Αβραμόπουλος), Γρεβενών (Ρήγας Σκόδρας), Πύλης (Μαρίνα Πανάγου), Ζηρού (Γιώργος Ζυγούρης).
Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Ντιντής, Μιχάλης Λάππας, Τάκης Παζαΐτης, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, η δημοτική σύμβουλος Ζωή Παπαναστασίου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Σάκης Ξάφος, καθώς και πολίτες.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων