Δ. Τρικκαίων: Έναρξη πρωτοβουλιών για τη μη κατανάλωση αλκοόλ από νέους/ες

Το «άνοιγμα» της συζήτησης και την έναρξη των προσπαθειών για τη μείωση – σε πρώτη φάση - της κατανάλωσης αλκοόλ από νέους/ες των Τρικάλων στην ηλικία κάτω των 18 ετών, σηματοδότησε η πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων για διοργάνωση σχετικής εκδήλωσης. Επρόκειτο για μια ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, μετά και από αιτήματα γονέων – κηδεμόνων στον Δήμο, για το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ. Ο κ. Παπαστεργίου έθεσε και μια συνολική οπτική: να αλλάξουμε τον Δήμο και την πόλη, δίνοντας καλύτερα ερεθίσματα στους νέους και τις νέες, για να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες, τόνισε. Εκανε, δε, λόγο, για τον ρόλο κάθε ενός από τους φορείς που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, πόσο, δηλαδή, μπορούν να ενεργοποιηθούν με βάση αυτήν την οπτική.
Τον συντονισμό είχε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο οποίος έσωσε βαρύτητα στο ότι η πρωτοβουλία του Δήμου αποτελεί την εκκίνηση της προσπάθειας για τους νέους και τις νέες των Τρικάλων.
Στην εκδήλωση κατέθεσαν απόψεις οι μαθητές/τριες Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος (πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δ. Τρικκαίων) Μαρία Αναγνωστοπούλου (πρόεδρος 15μελούς 1ου ΓΕΛ Τρικάλων) και Ευθυμία – Βασιλική Γκόλια (μέλος 15μελούς 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων). Οι τοποθετήσεις τους έθεσαν τα βασικά και πραγματικά ζητήματα σε σχέση με το πώς οι νέοι/ες αντιλαμβάνονται και βιώνουν ζητήματα αλκοολισμού (σε επίπεδο παρέας, «μαγκιάς», διεξόδων, προβλημάτων κ.α.).
Τα στατιστικά στοιχεία ήταν αποκαρδιωτικά για τα Τρίκαλα, καθώς  κρατούν την πρώτη θέση στη Θεσσαλία σε επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ στη νεολαία – κάτω των 18 ετών. Τα στοιχεία παρουσίασε η κ. Σοφία Κασσοπούλου Σοφία (Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας Δ. Τρικκαίων). Για θέματα ιατρικά (σωματικής και ψυχικής υγείας) μίλησαν οι κ. Ευαγγελία Γαλάνη (Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δ. Τρικκαίων), Ευαγγελία Καλκάνη (Ιατρός ΤΕΠ,  Ευγενία Γαλανάκη (Νομικός του Κέντρου Ενταξης Μεταναστών του Δ. Τρικκαίων), Άννα Καραμπίνα (ψυχολόγος Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Τρικάλων)

1
Θέματα για τον ρόλο της επιβολής του νόμου ανέδειξαν η κ. Ευαγγελία Κοντογιάννη Προϊσταμένη Δ/νσης Δημοτικής Αστυνομίας Τρικκαίων και ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας της Δ.Α. Τρικάλων κ. Λιούρας.
Από την  πλευρά των καταστηματαρχών μίλησαν οι πρόεδροι των συλλόγων καφετεριών και εστίασης κ. Ηλιάδης και Παπαευθυμίου αντιστοίχως, καθώς και ο πρόεδρος των περιπτερούχων κ. Κλεισιάρης. Τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκπροσώπησε ο  προϊστάμενος τμήματος εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Νικ. Παπακωνσταντίνου και τους γονείς η κ. Αναγνωστοπούλου, εκπρόσωπος Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 4ου Πειραματικού Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».
Παραβρέθηκαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι κ. Μιχ. Λάππας και Τ. Παζαΐτης, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη και η τ. αντιδήμαρχος Γεωργία Κοτρώνη – Μπαλοδήμου, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών και πολίτες.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων