Στα σκαριά έργο 450 εκατ. ευρώ για αντλησιοταμίευση και ενίσχυση των υδάτινων αποθεμάτων στη λίμνη Κρεμαστών

13 09 2024 | 13:52

Η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που θα συνδυάσει την αφαλάτωση με την αντλησιοταμίευση ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου του ΥΠΕΝ, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, η επιχείρηση σχεδιάζει μια νέα μονάδα αποθήκευσης στη λίμνη των Κρεμαστών.

Πρόκειται για 2 έργα που αναμένεται να γίνουν σε δύο φάσεις, με τον προϋπολογισμό να εκτιμάται στα 450 εκατ ευρώ.

Για τις παρεμβάσεις της πρώτης φάσης στην λίμνη Κρεμαστών θα γίνει προμελέτη και προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η μεταφορά νερού μέσω δύο σηράγγων από τους παραπόταμους Κρικελοπόταμο και Καρπενησιώτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, οι εισροές νερού στην λίμνη Κρεμαστών είναι 3,5 δισ. κυβικά ετησίως, την στιγμή που η ΕΥΔΑΠ έχει ανάγκη αναπλήρωσης 225 εκ. κυβικών κάθε πέντε χρόνια. Πρόσθεσε ότι, η διασύνδεση με τη λίμνη θα πενταπλασιάσει τα αποθέματα.

Η δεύτερη φάση αφορά μια τρίτη σήραγγα μέχρι την λίμνη Κρεμαστών και περιλαμβάνει ένα έργο αντλησιοταμίευσης το οποίο προβλέπεται να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, κινητοποιώντας και την συμμετοχή ιδιωτών, με προϋπολογισμό στα 250 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ βρίσκεται η ανάπτυξη έργων αφαλάτωσης και ταμιευτήρων στα νησιά σε συνδυασμό με μονάδες ΑΠΕ.

γ