SolarPower Europe: Στο top 10 των προσδοκιών η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών - Το "εντυπωσιακό" παράδειγμα της Πολωνίας

Ανάμεσα στις 10 κορυφαίες αγορές με τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης βρίσκεται η ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας σύμφωνα με τις προβλέψεις της Solar Power Europe για την περίοδο 2020-2024.

Στο καλύτερο σενάριο η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 GW μέχρι το 2024, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη στο «μεσαίο» και «χαμηλό» σενάριο είναι περίπου >4 GW και >3 GW, αντίστοιχα, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

d

Ανατρέχοντας στα διαθέσιμα στοιχεία για το 2020, η Πολωνία αποτελεί τον «πρωταγωνιστή» της χρονιάς στην ευρωπαϊκή αγορά, φτάνοντας τα 2.2 GW νέας ισχύος σε ετήσια βάση – σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερη των 823 MW που καταμέτρησε το 2019. Το εν λόγω νούμερο κατατάσσει την Πολωνία στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, πίσω από την Γερμανία (4.8 GW νέας ισχύος το 2020), την Ολλανδία (2.8 GW) και την Ισπανία (2.6GW).

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Intersolar, κατόπιν των παραπάνω αποτελεσμάτων, όλα τα «βλέμματα» της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στρέφονται στην Πολωνική αγορά, μιας και όλα τα σημάδια «μαρτυρούν» και επιβεβαιώνουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Μια ενδιάμεση, πιο συντηρητική πρόβλεψη για την ευρωπαϊκή αγορά από την SolarPower Europe εκτιμάει πως η πολωνική αγορά θα αυξηθεί κατά 35% ετησίως, ήτοι, διαθέσιμη φωτοβολταϊκή ισχύς 8,3 GW έως το 2024.

«Στην Πολωνία, τα φωτοβολταϊκά ακμάζουν σε κάθε επίπεδο – από τα ιδιωτικά και τα εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης μέχρι τις εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών της Πολωνίας (PV Poland) Δρ. Stanislaw Pietruszko. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο αριθμός των εγγεγραμμένων μικρής κλίμακας συστημάτων – κάτω των 50 kW – με μέση ισχύ στα 6.5 kW αυξήθηκαν από 155,000 (992MW) στο τέλος του 2019 σε 457,000 (3 GW) στο τέλος του 2020.

Μάλιστα, τα εν λόγω συστήματα αντιπροσωπεύουν το 75% της συνολικής εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος στη χώρα.  Ταυτόχρονα, τα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά με ισχύ 4 GW έχουν ήδη εγκριθεί για σύνδεση στο δίκτυο, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τις εκτιμήσεις ανάπτυξης.

Σε webinar της Intersolar Europe, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Οικονομίας Χαμηλών Εκπομπών του αρμόδιου Υπουργείου της Πολωνίας, Andrzej Kazmierski, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου, είχε δηλώσει ότι η υφιστάμενη ποσότητα φωτοβολταϊκών στη χώρα υπολογίζεται σε 2.2 δις ευρώ και 8,000 θέσεις εργασίας στην βιομηχανία.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλιακής αγοράς, η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει εγκαινιάσει μια σειρά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως είναι το My Current (230 εκατομμύρια ευρώ) και το Agroenergia (50 εκατομμύρια ευρώ) και άλλα τα οποία καλύπτουν τόσο τα μικρής κλίμακας έργα όσο και τα μεγαλύτερα.

 

 

14 Mαϊου 2021

energypress