Το σοκ στις τιμές CO2 απειλεί τη βιομηχανία τροφίμων - Εκτόξευση 500% στη Βρετανία

23 09 2021 | 09:22

Η Βρετανία προειδοποίησε τους παραγωγούς τροφίμων την Τετάρτη να προετοιμαστούν για άνοδο 500% των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά την επέκταση της έκτακτης κρατικής στήριξης για να αποφευχθεί η έλλειψη πουλερικών και κρέατος που προκλήθηκε από την αύξηση του κόστους χονδρικής φυσικού αερίου.

Οπως θυμίζει το Reuters, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν φέτος, καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά μετά τα lockdown λόγω Covid-19 την ώρα που η υψηλή ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία μείωσε τις προμήθειες στην Ευρώπη, προκαλώντας σοκ σε βιομηχανίες που εξαρτώνται από την πηγή ενέργειας.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας λιπασμάτων - η κύρια πηγή CO2 της Βρετανίας - ενώ το φυσικό αέριο είναι το μεγαλύτερο κόστος εισροής. Οι βιομηχανικές εταιρείες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Linde, Air Liquide, Air Products και Chemicals, λαμβάνουν CO2 κυρίως από εργοστάσια λιπασμάτων.

Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ανάγκασε ορισμένα εργοστάσια λιπασμάτων να κλείσουν τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας σε έλλειψη CO2 το οποίο χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για να μπει το ανθρακικό σε αναψυκτικά και να αναισθητοποιήσει τα πουλερικά και τους χοίρους πριν από τη σφαγή.

Καθώς τα αποθέματα CO2 μειώθηκαν, η Βρετανία κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία CF Industries CF.Ν, η οποία προμηθεύει περίπου το 60% του βρετανικού CO2, για επανεκκίνηση της παραγωγής σε δύο εργοστάσια που έκλεισαν επειδή είχαν γίνει ασύμφορα λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.

«Η αγορά πρέπει να προσαρμοστεί, η βιομηχανία τροφίμων γνωρίζει ότι θα υπάρξει απότομη αύξηση του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice στο Sky News.

Θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η τιμή του CO2 θα αυξηθεί απότομα, σε περίπου 1.000 λίρες (1.365 δολάρια) ανά τόνο, από 200 λίρες ανά τόνο, είπε ο Eustice.

Βρετανοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων, όπως ψητή γαλοπούλα, αν και ορισμένοι προμηθευτές έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις.

Ωστόσο ο επικεφαλής των σούπερμαρκετ Iceland δήλωσε ότι η προσωρινή συμφωνία για παροχή CO2 δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα της βιομηχανίας τροφίμων. «Μια συμφωνία τριών εβδομάδων δεν θα σώσει τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Richard Walker. «Και σίγουρα δεν θα λύσει το ζήτημα μακροπρόθεσμα - χρειαζόμαστε μια μόνιμη λύση».

Η Βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών δήλωσε ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα «αλλά ότι δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο φοβόμασταν προηγουμένως».

Το Βρετανικό Συμβούλιο για τα Πουλερικά χαιρέτισε τη συμφωνία αλλά είπε ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Εκτιμάται ότι η παραγωγή χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας θα μειωθεί κατά 20% φέτος.

(euro2day.gr)

 

 

 

22 Σεπτεμβρίου 2021