Σκυλακάκης: Γιατί είπαμε όχι στην κλιματική πρόταση της Κομισιόν - Βλέπουμε με κοστοστρεφή τρόπο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας

Στα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας και στην κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στο Power & Gas Forum.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθούν οι ρύποι στις επόμενες δεκαετίες, οι κλιματικές επιπτώσεις θα συνεχίσουν να είναι πλήρως αισθητές στο εν λόγω διάστημα. Ως εκ τούτου, χρειάζεται έμφαση στην, πρόληψη, την προσαρμογή και τις σχετικές δαπάνες.

 

Η άποψη του ΥΠΕΝ είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει επαρκή έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα. "Μπορεί μια χρονιά να στοιχίσουν οι καταστροφές το 2% του ΑΕΠ της χώρας και την άλλη καθόλου. Δεν γνωρίζεις πότε και πως θα σε χτυπήσει", τόνισε χαρακτηριστικά.

Έπειτα, υπάρχουν τα κόστη της πράσινης μετάβασης: Οι ΑΠΕ δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις, αλλά η επόμενη φάση της εμπεριέχει τεράστιες δαπάνες για μεταφορές, ναυτιλία, αεροπορία, κτήρια κτλ.

Η απόδοση αυτών των δαπανών είναι πλανητική, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, καθώς και συνάρτηση του τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου. "Αν είσαι μόνος σου ο βαθμός απόδοσης θα είναι μικρός και το κόστος υψηλότερο". Η βιομηχανία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με το διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Αν προστεθεί στα παραπάνω και η γεωπολιτική αβεβαιότητα, τότε προκύπτει μια δύσκολη πραγματικότητα για μια χώρα όπως η Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προκρίνει στην παρούσα φάση μια πιο συντηρητική πολιτική και για αυτό είπε όχι στην πρόταση της Κομισιόν για στόχο μείωσης ρύπων 90% ως το 2040.

"Καλύτερα να βάλεις ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετύχεις, παρά στόχους που μετά θα τους ανατρέψεις με τεράστιο κόστος αξιοπιστίας και επενδύσεων", ανέφερε σχετικά ο υπουργός.

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα ότι για την Ελλάδα η υποκατάσταση του πετρελαίου έχει πολύ θετικές μακροοικονομικές πτυχές διότι κάνει την οικονομία πιο ανθεκτική, αυξάνει το ΑΕΠ οπότε συμφέρει η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση.

 

"Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε πιο αργά την πράσινη μετάβαση, αλλά να την κάνουμε πιο αποτελεσματικά", σημείωσε.

 Καθώς δεν θα υπάρχουν χρήματα λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, πρέπει τα μέτρα και οι πολιτικές που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη να έχουν αυτό το χαρακτήρα. "Δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε νέα φορολογία. Αν κάνουμε σωστά τη μετάβαση θα έχουμε υψηλά οφέλη στο ΑΕΠ".

Επενδύουμε στα δίκτυα για να ρίξουμε το συνολικό κόστος μακροπρόθεσμα

Μιλώντας για την αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι απομένουν σημαντικά βήματα όπως τα δυναμικά τιμολόγια, το demand response και ο ηλεκτρικός χώρος.

Σχετικά με τις υψηλότερες χρεώσεις δικτύου που πληρώνουν οι καταναλωτές, δήλωσε ότι στόχος είναι ένα σύστημα με μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής και με ισχυρότερα δίκτυα. Άρα, οι σχετικές επενδύσεις είναι απαραίτητες.

Σε βάθος χρόνου, οι ταρίφες για τις ΑΠΕ θα τελειώσουν, άρα θα εξαλειφθεί ένα δημοσιονομικό βάρος. "Όλους μας συμφέρει να έχουμε καλύτερες διεθνείς διασυνδέσεις και να ενισχύσουμε τα διμερή συμβόλαια ώστε να κερδίσουμε οικονομικά από την επένδυση στις ΑΠΕ".
Η συνολική οικονομική αποτύπωση δείχνει ότι η κάθε διεθνής διασύνδεση έχει υψηλή απόδοση.

Υπάρχουν όρια στα μέτρα για ηλεκτρικό χώρο προς αγρότες

Μιλώντας για την κοινωνικοποίηση του κόστους σύνδεσης ΑΠΕ που απασχολεί έντονα σήμερα την αγορά, ο υπουργός δήλωσε ότι "πρέπει να δούμε τι λέει η Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι η παρέμβαση στην αγορά θα είναι νόμιμη".

Για τα έργα φωτοβολταϊκών των αγροτών είπε ότι "προφανώς η ρύθμιση έχει ταβάνι και δεν είναι μεγάλο. Πρέπει να υπάρχει κομμάτι του ηλεκτρικού χώρου και για τις υπόλοιπες ανάγκες της οικονομίας. Η πολιτική μας πρέπει να έχει αυτοσυγκράτηση".

Αναφορικά με τη λήξη του net metering, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αρχικά μπήκε ως εργαλείο επιδότησης επενδύσεων του καταναλωτή, ενώ το net billing λειτουργεί με βάση την αγορά. "Όσο πηγαίνεις σε μια αγορά με μεγάλες διακυμάνσεις, τόσο το net metering οδηγεί σε υψηλότερες επιδοτήσεις και επιβαρύνσεις, για αυτό και πρέπει να τελειώσει".

Μιλώντας για το μέλλον, ο υπουργός τόνισε ότι η αγορά των επενδύσεων ΑΠΕ θα είναι μια αγορά με μεγάλες διακυμάνσεις από τη φύση της. Αν προστεθούν και οι σπασμωδικές αντιδράσεις του κράτους, οδηγούν σε μια χειρότερη πραγματικότητα. Άρα, είναι προτιμότερο το κράτος να βρίσκεται ένα βήμα πίσω και οι επενδυτές να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επένδυσης, παρά να κάνει αυτό το ρόλο το κράτος.

Δεν ανησυχούμε για την περιβαλλοντική αδειοδότηση στου υδρογονάνθρακες

Τέλος, στο θέμα των υδρογονανθράκων, άποψη του ΥΠΕΝ είναι πως το θέμα των λαϊκών αντιδράσεων αφορά πολύ περισσότερο τις ΑΠΕ παρά το συγκεκριμένο τομέα.

"Είμαστε σε μια χώρα με ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δίκαιο και αυστηρά δικαστήρια. Δεν με ανησυχεί καθόλου το αντικειμενικό κομμάτι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδρογονανθράκων, αλλά το πολιτικό και οι γνωστές αδικαιολόγητες αρνήσεις", σχολίασε.