Σκυλακάκης: Πιο δύσκολο θα είναι το δεύτερο μισό του REPower EU - Ικανοποίηση για τα δάνεια και τις μεταρρυθμίσεις - Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει και στο δεύτερο μισό του REPower EU με την ίδια ταχύτητα που προχώρησε στο πρώτο, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, τόνισε ότι πλέον η χώρα βρίσκεται στα μισά του προγράμματος και είναι μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες. Πάντως, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το δεύτερο μισό ως το 2026 διότι υπάρχουν πράγματα έξω από τον έλεγχό μας, όπως πιθανές καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, προσφυγές σε διαγωνισμούς, ή εξωγενείς παράγοντες. "Είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχει κάνει ποτέ η Ευρώπη σε όρους ταχύτητας", ανέφερε σχετικά ο υπουργός.

 

Ο ίδιος βλέπει μεγάλο κέρδος μέχρι στιγμής, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να την ανησυχούν. Στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι των δανείων του REPower, που είναι από τα πιο πετυχημένα εργαλεία του προγράμματος. "Πιστεύω θα ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία", τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναφορικά με την επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ, που αποτελεί και βασικό στόχο του προγράμματος, ο υπουργός δήλωσε ότι έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία σε λίγες ημέρες για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου. "Είναι ένας συνδυασμός κινήσεων για περισσότερη αποθήκευση, με περισσότερες περικοπές, χρειάζεται και overbooking με αυστηρούς χρόνους ηλέκτρισης", σχολίασε.

Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι επίσης να επιταχύνει την αδειοδότηση των ΑΠΕ τηρώντας τις διαδικασίες και να αναζητήσει εργαλεία πιο εύελικτα για όταν προκύπτουν περιβαλλοντικά θέματα. Συγκεκριμένα, από κοινού με τον ΟΦΥΠΕΚΑ εξετάζεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο διότι προσφέρει δυνατότητες για καλύτερη διαχείριση των επενδύσεων. Στα πλαίσια αυτής της ιδέας, προσφέρει ο επενδυτής το ισοδύναμο και επιτρέπει στην επένδυση να γίνει με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. "Θα φέρουμε τη μεταρρύθμιση αυτή στους επόμενους μήνες", δήλωσε.

Τέλος, ο υπουργός στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι οι ΑΠΕ για την Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίσιμες για λόγους ενεργειακής μετάβασης, αλλά είναι κρίσιμες και γιατί θα χρειαστεί η χώρα άφθονη και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. "Στην ανατολική Ελλάδα και τα νησιά θα χρειαστούμε μελλοντικά πολύ περισσότερη ενέργεια για αφαλάτωση. Συνεπώς, όλη αυτή η στρατηγική έχει να κάνει και με την προσαρμογή στην κλιματική κρίση".
 

Φ