Σεϊμανίδης (ΕΣΗΑΠΕ): Να πρασινίσουμε το ΑΕΠ της χώρας

06 11 2023 | 12:37Energypress

Τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να δώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε ο Σάββας Σεϊμανίδης, Σύμβουλος Μηχανικός, Συντονιστής Δραστηριοτήτων του Ελληνικού Συνδέσμου Ηεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και Aντιπρόεδρος της European Renewable Energies Federation (EREF) στο 5ο Renewable & Storage Forum.

«Το τελευταίο καιρό εκδηλώνεται στην Ευρώπη ένα εντεινόμενο κύμα απαξίωσης της προσπάθειας της ενεργειακής μετάβασης που τροφοδοτείται εν μέρει από τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών και υποστηρίζεται από κάθε λογής συνωμοσιολόγους, αρνητές της κλιματικής κρίσης και κυρίως λαϊκιστές πολιτικούς σε διάφορες χώρες της ΕΕ, που σαλπίζουν την "επιστροφή στα κανόνια μας" δηλαδή στα ρυπογόνα, υποτιθέμενα φτηνά και ως εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Στη χώρα μας οι λαϊκιστικές αυτές  θεωρίες, που πάντως δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση ακόμα, πρεσβεύουν ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια δεν είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη λύση και ότι οι οικονομίες θα πρέπει να πάνε ξανά σε παραδοσιακές και δήθεν "φτηνές" λύσεις όπως τα ορυκτά καύσιμα. Οι θεωρίες αυτές τροφοδοτούνται από υπαρκτές δυσχέρειες της εξέλιξης της ενεργειακής μετάβασης.  Όμως, η μεγαλύτερη πρόσκληση για την επιτυχία του εγχειρήματος της μετάβασης  είναι η κατανόηση της ανάγκης, ο σχεδιασμός η ανάπτυξη και η λειτουργία πράσινων επενδύσεων  να συντελεί στην μετρήσιμη και πραγματική αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησης του. 

 

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 

Ο κ. Σεϊμανίδης σημείωσε πως για να έχει νόημα και να είναι βιώσιμη η πράσινη μετάβαση πρέπει πρωτίστως, πέραν της  ανάταξης δομικών στρεβλώσεων που αφορούν στην πεπαλαιωμένη αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρισμού και βεβαίως της άρσης εμποδίων που προκύπτουν κατά την εξέλιξη της,  να  δημιουργείται και να διατηρείται νέα και υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία,  να πρασινίζουμε το ΑΕΠ.

«Πρέπει να δοθεί προτεραιότητά σε εκείνες τις επενδύσεις σε έργα και υποδομές  για παραγωγή καθαρής ενέργειας που έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία τόσο για την εθνική όσο και τις τοπικές οικονομίες αλλά και συνεισφέρουν όχι μόνο στο μετριασμό αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά.  

Τεχνολογίες κλειδιά 

Σ' αυτό το πλαίσιο η αντλησιοταμίευση, τα υδροηλεκτρικά, τα υπεράκτια αιολικά και η δασική βιομάζα είναι  τεχνολογίες κλειδιά για την ενεργειακή μετάβαση. 

« Υλοποιώντας έργα αντλησιοταμίευσης μπορούμε ταυτόχρονα : να αποθηκεύσουμε πολλή ανανεώσιμη ενέργεια που ξέρουμε ότι ήδη σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες περισσεύει, να εξασφαλίσουμε  τη σταθερότητα και την ευελιξία του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας, να ενισχύσουμε την απασχόληση και να υλοποιήσουμε υποδομές, που βοηθούν στον μετριασμό ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι πλημμύρες. 

Η ενίσχυση των υφιστάμενων και η κατασκευή νέων φραγμάτων αντιπλημμυρικής προστασίας μπορεί να συνδυαστεί πάρα πολύ αποτελεσματικά με την ανάπτυξη και την λειτουργία μικρών αλλά και μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών που χρησιμοποιούνται ως έργα πολλαπλού σκοπού για παραγωγή ενέργειας, ύδρευση, άρδευση και αντιπλημμυρική προστασία.

 Όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία  η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων δημιουργεί σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία και αναμένεται να έχει ένα ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα στην αγορά εργασίας, ανταποδοτικά - και όχι μόνον - οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και σοβαρές επενδυτικές προοπτικές σε υποδομές, εξοπλισμό και παραγωγικές μονάδες που συνοδεύουν το «άνοιγμα» του κλάδου των ΥΑΠ.

Νέες στρατηγικές και πρακτικές δασοπροστασίας μπορούν να συνδυαστούν με ουσιαστική αύξηση της οργανωμένης συλλογής και εκμετάλλευσης δασικής (και αγροτικής) βιομάζας, για την παραγωγή προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας για τις τοπικές κοινωνίες» κατέληξε ο κ. Σεϊμανίδης.

 

 

 

σ