Α. Σδούκου: Ενεργειακή πολιτική για όλους σε καιρούς θυελλώδεις - Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ γράφει για το energypress.

Στην περυσινή τοποθέτησή μου στο αντίστοιχο αφιέρωμα του Energypress, για τις «Προκλήσεις και προσδοκίες για το 2020», είχα εκφράσει τη γνώμη ότι το 2020 θα ήταν «χρονιά ορόσημο». Δεν μπορούσα τότε να γνωρίζω πόσο αληθινή θα έβγαινε αυτή η πρόβλεψη.

Ξεκίνησε σαν αφετηρία για την εδραίωση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, και την απαρχή του μετασχηματισμού της χώρας σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο στην ΝΑ Ευρώπη και αίφνης, προέκυψε, από το πουθενά, ο κορονοϊός.

Έτσι, το 2020 που ξεκίνησε με άλλες προδιαγραφές, θα μείνει, τελικά χαραγμένο στη συνείδηση όλων μας, ως έτος Πανδημίας, που μας αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα. Μία απρόσμενη υγειονομική κρίση που επέφερε κόστος στην οικονομία, κόστος στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητα όλων μας αλλά, πρώτα, κύρια και σημαντικότερα, κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Εν μέσω αυτής της συγκυρίας, στο ΥΠΕΝ ο βασικός μας στόχος ήταν, κατά το δυνατόν, να παραμείνουμε όρθιοι και να προχωρήσουμε το έργο που είχαμε σχεδιάσει σε άλλες, ανέφελες ημέρες. Εν πολλοίς, και παρά τις αντιξοότητες, καταφέραμε να προωθήσουμε τις βασικές μας προτεραιότητες:

(α) βάλαμε σε τροχιά σχεδιασμού και υλοποίησης το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές 

(β) Προωθήσαμε εμβληματικά Προγράμματα, όπως το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

(γ) Εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο Οδικό Χάρτη για το μέλλον των ΑΠΕ, που εγγυάται οικονομικά βιώσιμη, ενεργειακά μελετημένη και επενδυτικά ασφαλέστερη και πιο απλοποιημένη διείσδυση, για την υλοποίηση ενός μοντέλου που τα ΑΠΕ θα αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας.

(δ) Εκμεταλλευτήκαμε ταχύτατα τις δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και υποβάλαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης.

Στην αλλαγή του χρόνου, η βασική προσδοκία μας αυτονόητα περιστρέφεται γύρω από τη γρήγορη και αποτελεσματική θέση της καταστροφικής πανδημίας υπό έλεγχο. Με αυτήν την ελπίδα, σχεδιάζουμε και τα βήματά μας για την επόμενη χρονιά:

(α) Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο πρόσφατος κύκλος αιτήσεων που άνοιξε το Δεκέμβριο η Ρ.Α.Ε. για έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού δείχνει ότι το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει έντονο και ενεστώς, ότι οι ΑΠΕ αποτελούν θελκτικό πόλο για επενδυτές εντός και εκτός της χώρας αλλά και ότι η ενέργεια μπορεί να καταστεί ο επενδυτικός «βραχίονας» που θα βοηθήσει στην ανάταξη της οικονομίας της χώρας την «επόμενη ημέρα». Από πλευράς μας, στοχεύουμε να κάνουμε την αδειοδοτική διαδικασία ακόμα ευκολότερη, με την υποβολή νομοσχεδίου για την απλοποίηση της Β΄ Φάσης Αδειοδότησης εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους. Παράλληλα, θα διοργανώσουμε άμεσα τον τελευταίο διαγωνισμό για Αιολικά και Φωτοβολταϊκά υπό το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης (που λήγει στο τέλος του 2020) αλλά και τον πρώτο διαγωνισμό υπό το νέο πλαίσιο, που ήδη κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή και είναι σε πορεία έγκρισης. Έτσι, διασφαλίζουμε ένα συνεχές pipeline από νέα έργα, διατηρώντας το επίπεδο ανταγωνισμού υψηλό και διασφαλίζοντας την οικονομικότητά τους.

(β) Στηρίζουμε και βελτιώνουμε τα Προγράμματα που ήδη ξεκινήσαμε. Στην ηλεκτροκίνηση, θα εστιάσουμε στην ταχύτερη διείσδυση φορτιστών και θα ενισχύσουμε τα κίνητρα και τις πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση αυτή. Στην εξοικονόμηση, αντιλαμβανόμενοι το έντονο ενδιαφέρον για σχετικές δράσεις, θα ανοίξουμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο νέο κύκλο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», βελτιώνοντας την αρχιτεκτονική του επόμενου προγράμματος, αλλά θα μεταφέρουμε και τα διδάγματα από αυτό το Πρόγραμμα και σε νέες δράσεις: εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια και εξοικονόμηση για επιχειρήσεις.

(γ) Προτεραιοποιούμε τις παρεμβάσεις στα δίκτυα. Σκοπεύουμε στον ταχύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση των νησιωτικών και διεθνών διασυνδέσεων, δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση και επέκταση των δικτύων ώστε να διευκολυνθεί η διείσδυση των Ανανεώσιμων και ενισχύουμε σύγχρονες πολιτικές όπως η ψηφιοποίηση και μετάβαση σε «έξυπνα» δίκτυα αλλά και ο ολιστικός και συνεργατικός σχεδιασμός ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους Διαχειριστές, θα επικεντρώσουμε στις υποδομές ως βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση.

(δ) Επίσης, το 2021, θα είναι η χρονιά κατά την οποία προσδοκούμε να γίνει «κτήμα», Προμηθευτών και Παραγωγών, η νέα απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού. Ο εκσυγχρονισμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χάρη στη λειτουργία του Target Model από την πρώτη Νοεμβρίου, έθεσε τις βάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και τους Έλληνες καταναλωτές. Τα μικρά προβλήματα στη λειτουργία του είναι απολύτως δικαιολογημένα και αναμένουμε ότι θα έχουν επιλυθεί εντός του 2021!

(δ) Επενδύουμε στο μέλλον μέσω της καινοτομίας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας καλπάζουν και οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν νέες εναλλακτικές στο σχεδιασμό την πολιτική χάραξη. Για τα υπεράκτια αιολικά, ήδη εκπονούμε ολοκληρωμένη ρύθμιση που θα τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους. Παράλληλα, ωριμάζει υπό ειδική Ομάδα Έργου ένα πλαίσιο ρύθμισης για την αποθήκευση και το ρόλο της στο υπό μετάβαση ενεργειακό σύστημα. Επίσης, αφουγκραζόμενοι τις τάσεις της εποχής, ξεκινάμε τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο.

Στη δύσκολη χρονιά που πέρασε, δεν έλειψαν οι κρίσεις, τα διλήμματα και οι δύσκολες αποφάσεις. Όπως συμβαίνει και σε άλλες εκφάνσεις της επιχειρηματικής δράσης, ο κλάδος της ενέργειας δημιουργεί πολώσεις που απορρέουν από την ανάγκη όλων των εμπλεκόμενων παικτών στην αγορά να προωθήσουν ενεργά τις θέσεις και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά τους.

Πορευτήκαμε, μέσα σε αυτό το θυελλώδες τοπίο, διατηρώντας τις σταθερές μας, με βάση το τεχνοκρατικό μας υπόβαθρο, τη δίκαιη στάθμιση πολλών και συχνά αντικρουόμενων παραμέτρων, αλλά και με ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο το κριτήριο της κοινωνικής ενσυναίσθησης, με κεντρικό γνώμονα μια πολιτική που θέτει τα θεμέλια για ένα κοινό για όλους μέλλον, χωρίς αποκλεισμούς.

Το 2020 υπήρξε μια χρονιά προσαρμογής της ενεργειακής πολιτικής σε καταστάσεις που κανείς δεν είχε προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει και τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό.

Για τη χρονιά που ξεκινάει, με αποφασιστικότητα, πείσμα αλλά και την ελπίδα που δίνουν οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, σχεδιάζουμε φιλόδοξα και υλοποιούμε αποτελεσματικά τις πολιτικές που θα μας οδηγήσουν στο ενεργειακό μέλλον της χώρας.

--------------------------------------

Η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου είναι Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ

(To άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προοπτικές του 2021)

 

 

23 Δεκεμβρίου 2020

energypress