Ρουμανία: Επενδύσεις 2,1 δισ. ευρώ για την κλιματική ουδετερότητα

12 10 2023 | 14:44Energypress

Η προτεινόμενη επένδυση, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί σύντομα από την κυβέρνηση, θα διατεθεί για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Η Ρουμανία σκοπεύει να διοχετεύσει αυτές τις επενδύσεις ύψους 2,069 δισ. ευρώ σε τρεις μεγάλους ενεργοβόρους τομείς: τις οδικές μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία, αναφέρει το Economica.net.

Εντός αυτών των σημαντικών τομέων, τα διατιθέμενα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση μηχανημάτων, τεχνολογιών και εξοπλισμού υψηλής απόδοσης (νέα οχήματα, συστήματα θέρμανσης και ψύξης και βιομηχανικές τεχνολογίες. Ένα μέρος της χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν «θετικές επιπτώσεις μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και ενός υγιέστερου περιβάλλοντος»», σύμφωνα με το έγγραφο.

Στόχος της Ρουμανίας είναι να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, γεγονός που συνεπάγεται εντυπωσιακή μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 99% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Οι περισσότερες επενδύσεις αναμένεται να προέλθουν από ιδιωτικούς οικονομικούς φορείς και ιδιώτες.

Η Ρουμανία θα χρησιμοποιήσει επίσης ευρωπαϊκά κονδύλια για να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα.

(Euractiv.gr)

 

 

σ