Μείωση ΦΠΑ για «υγιεινά και παραδοσιακά τρόφιμα» στη Ρουμανία.

21 05 2019 | 08:56

Η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει την κατανάλωση υγιεινών και παραδοσιακών τροφίμων, μειώνοντας τον συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5%, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η EURACTIV Ρουμανίας.

«Για να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση υγιεινής διατροφής και να ενισχυθούν οι πωλήσεις ρουμανικών παραδοσιακών, ορεινών, οικολογικών, βιολογικών ή άλλων προϊόντων που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει στο ποσοστό του 5% τον συντελεστή ΦΠΑ για την πώληση προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των ποτών, αλλά εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Eugen Teodorovici την Τρίτη (14 Μαΐου).

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέτρο θα δημιουργήσει απώλειες προϋπολογισμού ύψους € 175 εκατ. €  κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά επιμένει ότι θα είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της εγχώριας κατανάλωσης προϊόντων διατροφής υψηλής ποιότητας, επειδή θα μειώσει τις τιμές και θα αυξήσει τις πωλήσεις.

«Μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή αυτού του είδους των εμπορευμάτων είναι συνήθως πιο υψηλή από εκείνη παρόμοιων προϊόντων λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής», σημειώνεται σε ένα κυβερνητικό έγγραφο.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τρόφιμα υψηλής ποιότητας, γεγονός που έχει προκαλέσει ζήτηση συγκεκριμένων προϊόντων, όπως εκείνα που δεν περιλαμβάνουν συνθετικά πρόσθετα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και η αυξανόμενη παχυσαρκία, ιδίως μεταξύ των νέων, έχουν προκαλέσει συναγερμό.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση της Υγείας, η Ρουμανία έχει τη δεύτερη υψηλότερη θνησιμότητα μετά τη Βουλγαρία, με 1.530 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 1.036 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους.

Οι καρδιαγγειακές και εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου.

Παρόλο που η Ρουμανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στην ΕΕ – στο 9,1% – τα ποσοστά μεταξύ των εφήβων έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός συντελεστής ΦΠΑ στη Ρουμανία είναι 19%, ενώ ο μειωμένος συντελεστής είναι 9%.

Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως βιβλία, φάρμακα, υπηρεσίες τουρισμού και νέες κατοικίες, φορολογούνται στο 5%. Ο ΦΠΑ αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό της Ρουμανίας, συνεισφέροντας περίπου το ένα πέμπτο των εσόδων του προϋπολογισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ήρθε σε επαφή η EURACTIV, αρνήθηκε να σχολιάσει «τα σχέδια των κρατών μελών».

Ωστόσο, η EURACTIV ενημερώθηκε ότι τα κράτη μέλη είναι γενικά ελεύθερα να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές στα τρόφιμα.

Μπορούν επίσης να μειώσουν τους συντελεστές ΦΠΑ για (ακόμη και πολύ μικρό) μέρος των τροφίμων ή να εφαρμόσουν διαφορετικούς μειωμένους συντελεστές σε διαφορετικές υποκατηγορίες τροφίμων, υπό τον όρο ότι παρόμοια προϊόντα που διατίθενται στην αγορά δεν έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση (αρχή της φορολογικής ουδετερότητας).

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση συνολικής μεταρρύθμισης των κανόνων που διέπουν τους συντελεστές ΦΠΑ, γεγονός που θα έδινε στα κράτη μέλη πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για να καθορίσουν τα ποσοστά που κρίνουν κατάλληλα. Απαιτείται ομόφωνη απόφαση από τις χώρες της ΕΕ για να μεταφερθεί αυτή η μεταρρύθμιση στη νομοθεσία.

[επιμέλεια κειμένου στα Αγγλικά: Σαράντης Μιχαλόπουλος]

{επιμέλεια κειμένου στα Ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης]

 

 

 

 

 20 Μαϊου 2019

σ