ΡΑΕ - Φυγή στελεχών, χαμηλοί μισθοί και τεράστιος όγκος δουλειάς.

06 05 2021 | 09:04Μ.Τζάννε

Σε μια αγορά με πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης και με αυξημένο εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο που σχεδιάζεται να επεκταθεί και πέραν του ενεργειακού κλάδου σε νέους τομείς, καλείται να ανταποκριθεί τώρα αλλά και στο μέλλον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η ανεξάρτητη αρχή από την οποία εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, βρίσκεται όμως σε εξαιρετικά δυσμενή θέση λόγω του τρόπου λειτουργίας της.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας, αποκάλυψε σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση, ότι από την Αρχή έχουν αποχωρήσει οκτώ στελέχη, τα τέσσερα από τα οποία κατείχαν διευθυντικές θέσεις και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης και ενδυνάμωσης.

Ο επικεφαλής της ΡΑΕ απέδωσε την απομάκρυνση στελεχών στους πολύ χαμηλούς μισθούς αλλά και στην υψηλή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της με αποτέλεσμα να  προσελκύονται από την αγορά.

Μόλις πρόσφατα συμπληρώθηκαν οι κενές θέσεις των τεσσάρων στελεχών της ολομέλειας, ωστόσο η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων παραμένουν Αχίλλειος πτέρνα.

Πέρυσι, η Ρυθμιστική Αρχή διεκπεραίωσε 1.585 αποφάσεις εκ των οποίων 231 ρυθμιστικές (169 για ηλεκτρισμό και ΑΠΕ και 62 για φυσικό αέριο) αλλά και 736 βεβαιώσεις παραγωγού.

Η ΡΑΕ εποπτεύει 6 δις. χρηματοροών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Ταυτόχρονα καλείται να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση που αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις 44 δις. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Πέρσι στην αγορά ηλεκτρισμού 1,2 καταναλωτές άλλαξαν πάροχο με την ΡΑΕ να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για την τήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των κανόνων του ανταγωνισμού. Το ίδιο διάστημα, διαβιβάστηκαν στην Αρχή, 20.000 εισερχόμενες επιστολές και 5.000 εξερχόμενες.

Ο κ. Δαγούμας μίλησε πρόσφατα και για το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνοντας λόγο για διεύρυνση του εποπτικού ρόλου της ΡΑΕ ώστε να περιλαμβάνει και τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση με βάση και την εμπειρία από άλλες χώρες της Ευρώπης. Αν αυτό το σχέδιο προχωρήσει, τότε η ρυθμιστική αρχή θα χρειαστεί ενίσχυση του προσωπικού.

Σήμερα, παρά τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων η ΡΑΕ κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά 2.341 αιτήσεις ισχύος 54,36 GW, που υποβλήθηκαν στους Κύκλους Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.

Μέχρι στιγμής έχει προεγκρίνει αιτήσεις που αντιστοιχούν σε έργα 34,5 GW, ωστόσο λόγω επικαλύψεων, οι αιτήσεις αυτές θα συνεχίσουν να περνούν από τα «φίλτρα» της Αρχής. Στόχος είναι αφού κλείσει ο κύκλος Δεκεμβρίου του 2020, να  ξεκινήσει η εξέταση των αιτήσεων του  Φεβρουαρίου 2021, ώστε μέχρι να φτάσουμε στον επόμενο Κύκλο, να έχουν διεκπεραιωθεί όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί έως τώρα.

 

 

 

 

 

5 Μαϊου 2021

energypress