Αρμοδιότητες και για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη ΡΑΕ – Ζητά ρόλο και στην ενεργειακή διπλωματία
Στη δρομολόγηση σχεδίου για την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ και στη διαχείριση απορριμμάτων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας στη διάρκεια της χθεσινής Τύπου επικρότησε τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και έδειξε ότι νέο αντικείμενο εποπτείας της Αρχής θα είναι η κυκλική οικονομία: «Μελετήσαμε τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες κι άλλων Αρχών όπως της Σιγκαπούρης, οι οποίες έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην κυκλική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μας τιμά η δήλωση Σκρέκα για την ενδυνάμωση του ρόλου μας και σε αυτόν τον τομέα και συγκεκριμένα της διαχείρισης των απορριμμάτων».
Η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου για τη διεύρυνση του ρόλου της Αρχής ελήφθη μετά και τις συστάσεις της Κομισιόν προς την κυβέρνηση για την ανάγκη να υπάρχει Ρυθμιστής στη διαχείριση των υδάτων αλλά και των απορριμμάτων.
Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Δαγούμα η κυβέρνηση μάλλον μελετά την ανάθεση αρμοδιοτήτων στη ΡΑΕ για τον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν δημιουργηθεί ενιαίες ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και υδάτων. Η λογική έχει να κάνει με την κοινή εποπτεία των βασικών βιοτικών αγαθών της ενέργειας και του νερού. Ένα από τα ευρωπαϊκά κράτη που έχει συγκροτήσει τέτοια εποπτική αρχή έχοντας συμπεριλάβει και τα απορρίμματα είναι η Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του υπουργού Κώστα Σκρέκα με την πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα Πατρίτσια Φαλτσινέλι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και «το θετικό παράδειγμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ιταλίας, η οποία ρυθμίζει, εκτός από την αγορά ενέργειας, τα ύδατα και τα απορρίμματα με εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας σε ανάρτηση του στα social media
Ο πρόεδρος της Αρχής, όμως, έκανε λόγο και για τον πολυδιάστατο ρόλο που μπορεί να έχει η ΡΑΕ και σε άλλους τομείς όπως της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Ως προς το τελευταίο έφερε παράδειγμα το μοντέλο του Ρυθμιστή της Γαλλίας, ο οποίος δραστηριοποιείται και σε θέματα ενεργειακής διπλωματίας.
Πάντως, ο κ. Δαγούμας επανέφερε το πάγιο αίτημα όλων των προκατόχων του για την ενίσχυση με προσωπικό καθώς και για την μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού της Αρχής. Όπως είπε από τους οκτώ διευθυντές έχουν αποχωρήσει οι μισοί, ενώ τόνισε ότι το αίτημα αυτό δεν είναι συντεχνιακό αλλά είναι ουσιαστικό και αφορά στην ενίσχυση ενός θεσμού της δημοκρατίας.
energypress