Σε ένα μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα» των συσσωρευμένων αιτήσεων για έργα ΑΠΕ κατά τους τελευταίους κύκλους διαγωνισμών, για τα οποία δεν πληρώθηκε το τέλος έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού προχώρησε χθες η ΡΑΕ.
Ειδικότερα, με δεκάδες αποφάσεις της Αρχής απορρίφθηκαν αιτήσεις για έργα όλων των τεχνολογιών, συνολικής ισχύος 3.187 MW. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν υποψήφια έργα μεγάλων ομίλων, οι οποίοι προφανώς αναθεώρησαν μερικώς τα πλάνα τους, καθώς και δεκάδων μεσαίων και μικρότερων σχημάτων.
Με άλλα λόγια το τέλος έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού λειτούργησε ουσιαστικά ως «κρησάρα» με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν υποψήφια έργα συνολικής ισχύος 3,2 GW, που πιθανότατα θα έμεναν στα χαρτιά είτε λόγω κορεσμού και αλληλοεπικαλύψεων στις περιοχές ενδιαφέροντος, είτε οικονομικής αδυναμίας για να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ήταν σύνηθες και το φαινόμενο να εκδίδονται οι άδειες με σκοπό τη μεταπώλησή τους.
Ένας από τους στόχους, άλλωστε, του νέου θεσμικού πλαισίου (ν. 4685/2020) ήταν και να αποσυμφορηθεί σε ένα βαθμό το σύστημα από την υπερπληθώρα αιτήσεων, γεγονός που δικαιολογείται μεν από την μεγάλη κινητικότητα και αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων ετών στην αγορά των ΑΠΕ, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ σήμερα (με οριστικές προσφορές σύνδεσης) ανέρχονται σε 8,5 GW και με τον τωρινό ρυθμό αδειοδοτήσεων εντός τετραετίας θα έχει εξασφαλιστεί πρόσβαση σε νέα έργα της τάξης των 12 GW, όταν το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ προβλέπει επιπλέον 10 GW πράσινης ενέργειας έως το 2030.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόνο το 2021 ο ΑΔΜΗΕ έλαβε αιτήματα προσφορών σύνδεσης που ξεπέρασαν τα 12 GW, εκ των οποίων έλαβαν προσφορά σύνδεσης έργα ισχύος 1,34 GW.
Αποτέλεσμα της υπερπληθώρας νέων αδειών είναι άλλωστε τα υψηλά ποσοστά απορρίψεων, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις από πλευράς των Διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) για τους όρους σύνδεσης προς όσα τελικά προχωρούν.
Ποιοι είδαν το «κόκκινο» και η διαδικασία
Η ΡΑΕ κατά τη χθεσινή μαζική διαδικασία απόρριψης άναψε «κόκκινο» σε αιτήσεις έργων όλων τεχνολογιών, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021, με τη «μερίδα του λέοντος» να αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα.
Ανάμεσα σε αυτές τις αιτήσεις περιλαμβάνονται αρκετές από μεγάλους ομίλους όπως η Εγνατία Group, η ABO Wind, η Damco Enegry, η Σίλσιο Κατασκευές Έργων ΑΠΕ, η Resinvest, που αναπροσαρμόζουν διαρκώς τα πλάνα τους με βάση τις συνθήκες, καθώς επίσης και αρκετών ακόμη γνωστών ονομάτων της αγοράς όπως οι εταιρείες Ενεργκοπλάν, Σόλαρ Μποτ, Μποζόνιο Α.Ε. (θυγατρική της Dimand), Ντι Εν Σι Ενέργεια, Ορφέας ΑΠΕ, New Ne Solar, Airenergy και πολλές άλλες.
Ξεχωρίζουν ορισμένες αιτήσεις που λόγω μεγέθους είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον όπως εκείνες που προέρχονταν από ατομικές επιχειρήσεις μέχρι και γνωστές μεσαίες εταιρείες του κλάδου για φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 569,618 MW στο Δήμο Βόλβης, φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 231,32 MW στο Λαγκαδά, φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 105,58 MW στην Ελάσσόνα, καθώς και αντίστοιχα ισχύος 82 MW στην Ελευσίνα και 93 MW στο Κιλκίς, αλλά και για αιολικό πάρκο ισχύος 36 MW στο Παρανέστι Ξάνθης.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα προβλεπόμενα στον «Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας Ειδικών Έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ» που εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4685/2020, για την χορήγηση της Βεβαίωσης Παραγωγού απαιτείται, μεταξύ άλλων, η υποβολή του αποδεικτικού καταβολής του εφάπαξ τέλους έκδοσης υπέρ του ΕΛΑΠΕ. Το τέλος μπορεί να καταβάλλεται σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά το 50% και καταβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών από τη σχετική ειδοποίηση του αιτούντος μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου.
Αν δεν συμβεί αυτό, ακολουθεί η απόρριψη της αίτησης Βεβαίωσης Παραγωγού.
(του Σταύρου Γριμάνη, newmoney.gr)