Υπάρχει αντίβαρο στο περιβάλλον των δυσθεώρητων τιμών του ρεύματος, αλλά «αραχνιάζει» στα συρτάρια του έκτου ορόφου του υπουργικού κτιρίου της Μεσογείων, λένε άνθρωποι της αγοράς.
Πρόκειται για τη δημιουργία ανεξάρτητης Αγοράς ΑΠΕ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, για τη σύναψη διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών, ώστε οι τελευταίοι να απολαμβάνουν απευθείας τις χαμηλότερες τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μην είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τις χονδρεμπορικές τιμές που διαμορφώνονται σήμερα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας από το ακριβότερο, εισαγόμενο, φυσικό αέριο.
Τη σχετική πρόταση ετοίμασε και παρέδωσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μαζί με σχέδιο του αναγκαίου νομικού πλαισίου, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, έχουν γίνει και συναντήσεις με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο θα αναλάβει να ετοιμάσει και τη συναφή εμπορική πλατφόρμα γι’ αυτές τις συναλλαγές, γνωστές ως corporate PPA’s.
Ωστόσο, η θεσμοθέτηση αυτής της αγοράς δεν προβλέπεται να γίνει, με το αισιόδοξο σενάριο, πριν από το Φθινόπωρο του 2022. Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, υπάρχει ανοικτή γραμμή με τις Γενικές Διευθύνσεις, Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για το σχήμα των πράσινων PPA’s. Το ΥΠΕΝ είχε στείλει στις αρχές του περσινού Φθινοπώρου μια πρώτη επιστολή προς τις συγκεκριμένες Διευθύνσεις για τις βασικές αρχές του μηχανισμού και τώρα είναι σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις για τη μορφοποίηση και οριστικοποίηση του, ώστε να ακολουθήσει και η επίσημη κοινοποίηση. Αν λάβει υπόψη κανείς και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα τραβήξει σε μάκρος, μέχρι να δοθεί το τελικό «πράσινο φως».
Τη λειτουργία αυτής της αγοράς περιέγραψε ο κ. Κάπρος μιλώντας χθες στο Climate Crisis Conference 2022. Σήμερα, τόνισε, είμαστε μπροστά στο να γίνουν οι ΑΠΕ η κύρια μορφή ενέργειας. «Από κει θα προέρχεται σε λίγα χρόνια πάνω από το 60-70% της ηλεκτροπαραγωγής», είπε.
Για το λόγο αυτό ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη «να βάλουμε μπροστά την απευθείας συμβατικής σχέση των παραγωγών ΑΠΕ με τους τελικούς καταναλωτές, χωρίς τη μεσολάβηση οποιασδήποτε αγοράς, κράτους ή οτιδήποτε. Δεν είναι του μέλλοντος αυτό, πρέπει να ξεκινήσει αύριο το πρωί».
Το κράτος χρειάζεται να διαδραματίσει ρόλο εγγυητή γι’ αυτήν την απευθείας συμβατική σχέση, κυρίως, στα πρώτα βήματα, εξήγησε ο κ. Κάπρος. «Δηλαδή, ένα ρόλο δημιουργού αυτής της ιδιωτικής αγοράς ΑΠΕ. Γι’ αυτό έχουμε σχεδιάσει και προτείνει ένα σύστημα, στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο θα είναι μια εμπορική πλατφόρμα, όπου θα μπορούν οι ιδιώτες και οι παραγωγοί ΑΠΕ, είτε αθροιστικά, είτε ατομικά, να έρχονται σε συμβατική σχέση και να απολαμβάνουν το χαμηλό κόστος των ΑΠΕ απευθείας. Το κράτος θα πρέπει να εγγυάται αυτές τις συμβάσεις».
Σημαντική παράμετρος της λειτουργίας αυτής της αγοράς θεωρείται η αποθήκευση. «Όταν αυτά τα PPA’s ενσωματώσουν τις τεχνολογίες αποθήκευσης, κάτι που πρέπει να κάνουν από τα πρώτα βήματα, τότε θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, παράλληλα με την άρση των τεχνικών δυσκολιών», υπογράμμισε ο καθηγητής.
«Η αποθήκευση μέσω της spot αγοράς δεν έχει κανένα μέλλον. Έχει ενδιαφέρον μόνον στο πλαίσιο των διμερών συμβολαίων», κατέληξε ο κ. Κάπρος.
Να σημειωθεί ότι, ήδη, στις ΗΠΑ τα corporate PPA’s έχουν κυριαρχήσει σε όλα τα επίπεδα.
(euro2day.gr)