Πρόταση-έκπληξη για πλωτό αιολικό άνω των 100MW στην κυπριακή ΑΟΖ ως PCI επεξεργάζονται ΕΛΕΤΑΕΝ-ΣΑΕΚ

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση επεξεργάζονται εδώ και λίγους μήνες η ΕΛΕΤΑΕΝ και ο κυπριακός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας (ΣΑΕΚ).

Το σχέδιο αφορά πλωτό αιολικό ισχύος άνω των 100MW στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, με προοπτική, εφόσον ολοκληρωθεί η επεξεργασία της πρότασης, να προταθεί προς συμπερίληψη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ το 2021.

Προκειμένου να ενταχθεί ένα έργο στα PCI χρειάζεται να συνδέονται τουλάχιστον δυο χώρες, εξ ου και το πεδίο συνεργασίας των δυο φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχει ήδη συναντίληψη για τις βασικές πλευρές του έργου και οι επαφές, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο συνεχίζονται με στόχο να διερευνηθούν περαιτέρω τα περιθώρια συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης.

Από την πλευρά του, ο ΣΑΕΚ έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης για το έργο.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες στελέχη του συναντήθηκαν με στελέχη του υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου για το ζήτημα των πλωτών αιολικών.

Όπως δήλωσε στο κυπριακό InBussinessNews ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΑΕΚ Χρ. Τσίγκης, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υποβάλλει ο Σύνδεσμος ολοκληρωμένη σχετική πρόταση στο υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, με προοπτική μέχρι το 2021 η Κύπρος να προτείνει το έργο ως PCI με φορέα υλοποίησης τον ΣΑΕΚ.

Υπαρκτό το επενδυτικό ενδιαφέρον για πλωτά αιολικά και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το ζήτημα των πλωτών αιολικών έχει ανοίξει ως κουβέντα, όμως ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ δουλεύει συστηματικά στην κατεύθυνση αυτή, επεξεργαζόμενη προτάσεις και προχωρώντας σε σχετικές επαφές με τις αρμόδιες αρχές, ενώ αντίστοιχη προετοιμασία γίνεται και από την πλευρά της ΡΑΕ.

Οι σχεδιασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης περιλάμβαναν πιλοτικό διαγωνισμό για πλωτό αιολικό εντός του 2020, προκειμένου να διερευνηθούν με όρους αγοράς οι δυνατότητες υλοποίησης τέτοιων έργων.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι ήδη η νορβηγική Equinor έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για σχετικό έργο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου. Η πρόταση είχε μεταφερθεί από το νορβηγό πρέσβη στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ, ενώ στελέχη της Equinor είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα την Αθήνα και είχαν προχωρήσει σε σχετικές επαφές. 

19 Αυγούστου 2019

Energypress