Πρόσω ολοταχώς για ιστορικό ρεκόρ σε νέες ΑΠΕ το 2023 – Οι βασικές προβλέψεις που περιλαμβάνει το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ

Το «φράγμα» των 2000 MW στις ενεργοποιήσεις μέσα σε ένα έτος «πράσινων» έργων ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να σπάσει φέτος σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρμόδιου Διαχειριστή (ΔΑΠΕΕΠ) που περιλαμβάνονται στο τελευταίο δελτίο που εξέδωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη του Διαχειριστή κάνει λόγο για 2015 MW για το σύνολο του έτους, κατανεμημένα ως εξής: 412 MW αιολικά, 1584 MW φωτοβολταϊκά, 13,5 MW μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΣ), 5,5 βιομάζα και 1 MW ΣΗΘΥΑ.

Η κατανομή της εκτίμησης διείσδυσης για το έτος 2023 όσον αφορά στον τύπο Σύμβασης (ΣΕΔΠ και ΣΕΣΤ) εκτιμήθηκε ως εξής:

Image removed.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις του Διαχειριστή για την διείσδυση των ΑΠΕ στο σύνολο του έτους παραμένουν ίδιες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο δελτίο του το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Ενδιαφέρον έχει η παράθεση των στοιχείων μεταξύ των δύο δελτίων και συγκεκριμένα, η εκτίμηση του διαχειριστή για την εξέλιξη της εγκατεστημένης ισχύος του Υπολογαριασμού Νέων Έργων Στόχων ΕΣΕΚ ΛΓ-3 ανά μήνα του έτους 2023, όπου η σύγκριση των δύο πινάκων, όπως παρατίθενται παρακάτω, αποκαλύπτει ορισμένες διαφοροποιήσεις για τους πρώτους μήνες (που έχουν ήδη μεσολαβήσει) του έτους.

Image removed.

Δελτίο ΔΑΠΕΕΠ Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2022

Image removed.

Δελτίο ΔΑΠΕΕΠ - Α' τρίμηνο του 2023

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, η μέση τιμή των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το υπόλοιπο του έτους 2023 λαμβάνεται στα 82 ευρώ ανά τόνο.

Επιπρόσθετα, το ύψος της ετήσιας συνολικής κατανάλωσης για το 2023 για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα που λαμβάνεται υπόψη είναι 42,92 TWh. Στο διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η συνολική εκκαθαρισθείσα κατανάλωση ΕΤΜΕΑΡ ανά μήνα για το διάστημα από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2023. Στο πλέον πρόσφατο τετράμηνο για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα καταναλώσεων (Δεκέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023) παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης κατά 11,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου έτους.

Τέλος, όπως αναφέρεται στο Δελτίο, οι δημοπρατήσεις των Εγγυήσεων Προέλευσης αποφέρουν έσοδο το οποίο αποτελεί συνιστώσα του Υπολογαριασμού Αγοράς ΛΓ-1, το ύψος του οποίου για το 2023 εκτιμάται περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

σ