Προσλήψεις ανέργων σε 93 φορείς- Θέσεις εργασίας για το περιβάλλον.

03 01 2019 | 10:39

Εγκρίθηκε συνολικό κονδύλι  50.272.584 ευρώ για προσλήψεις ανέργων το 2019 και το 2020 σε 56 δήμους σε περιοχές όλης της χώρας και 37 υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών,που υπάγονται στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Δηλαδή συνολικά σε 93 φορείς.

Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας- Ανάπτυξης, Παιδείας, Εργασίας και Οικονομικών,  που ανοίγει το δρόμο περιβαλλοντικής απασχόλησης για ανέργους ενεργοποιείται το αμέσως προσεχές διάστημα μέσω του  ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι  ο ΟΑΕΔ  καταρτίζει την πρόσκληση και είναι αρμό­διος για την υποδοχή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των ωφελουμένων και την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των ανέργων, τη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέ­σεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, όπως θα έχουν προσδιοριστεί από τη ΓΓΔΚΚΑΠ, τη διενέργεια δειγματο­ληπτικών επιτόπιων επαληθεύσεων για την πιστοποίηση της απασχόλησης και καθολικών διοικητικών επαλη­θεύσεων για την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους επιβλέποντες φορείς, τις δράσεις συμ­βουλευτικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους και την καταβολή των αμοιβών στους ωφελούμενους και των ασφαλιστικών εισφορών στους επιβλέποντες φορείς.

Επιβλέποντες Φορείς ορίζονται οι δήμοι και οι υπη­ρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φο­ρείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, οι οποίοι θα προσλάβουν και θα απασχολήσουν ανέργους και θα πιστοποιούν την απασχόληση τους στον ΟΑΕΔ.

Δαπάνη

Η δαπάνη για την απασχόληση, ύψους περίπου 50.272.584 ευρώ επι­μερίζεται σε 40.218.067,20 ευρώ για το 2019 και σε 10.054.516,80 για το 2020. Καλύπτεται ως προς συγχρηματοδοτούμενο σκέλος σε βάρος του ΠΔΕ ΣΑΕ 334/1 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλλη­λεγγύης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020» και  ως προς το εθνικό σκέλος ύψους 13.937.820 ευρώ σε βάρος του προϋπολογισμού του 2019 του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΚΑΕ 2493)Η δράση, κατά το συγχρηματοδοτούμενο οκτάμη­νης διάρκειας σκέλος της, απευθύνεται στους δήμους και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων πε­ριοχών, εκτός από τους δήμους και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχεί­ρισης προστατευομένων περιοχών που υπάγονται στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Στο συγχρημα­τοδοτούμενο σκέλος εντάσσεται και η κατάρτιση για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Στόχοι

Η δράση αποσκοπεί:

α) στην επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας,

β) στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων,

γ) στην κά­λυψη κοινωνικών αναγκών και

δ) στην σύζευξη των πα­ραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ως στόχος περιγράφεται η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρί­ση και τη μακρά ύφεση που υπέστη η ελληνική οικονο­μία, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Επίσης, αποβλέπει στην ενίσχυση της απασχό­λησης των ανέργων, στην ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.

Προτεραιότητες 

Τα προγράμματα εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:

  • αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υπο­δομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η καθαριότητα.
  • υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαί­δευσης.
  • βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και
  • Δράσεις προστασίας των προστατευόμενων περι­οχών και της βιοποικιλότητάς τους με σκοπό την ανά­πτυξη των παρεχόμενων οικοσυστημικών υπηρεσιών.

Κατάρτιση

Η κατάρτιση πραγματοποιείται σε αδειοδοτημένα από τον Εθνικό Ορ­γανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα οποία έχουν ρόλο παρόχου κατάρτισης. Η συμμετο­χή των ωφελουμένων στην δράση της κατάρτισης είναι προαιρετική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΚ

 

2 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: ecopress