Προχωράει το έργο κυματικής ενέργειας στο λιμάνι του Ηρακλείου – Επίσκεψη της CEO της Eco Wave Power για επαφές με τον ΟΛΗ

02 08 2023 | 10:30Energypress

Στο λιμάνι του Ηρακλείου βρέθηκε προ ημερών η Inna Braverman, Chief Executive Officer της ισραηλινής Eco Wave Power Global AB, επικεφαλής αντιπροσωπείας στελεχών της Eco Wave Power και της Rogan Associates S.A., που έχουν από κοινού αναλάβει το έργο για την εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας στο λιμάνι της κρητικής πόλης.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά τη μελέτη και τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση σταθμού κυματογεννητριών πάνω στην θωράκιση του προσήνεμου μόλου, συνολικής ισχύος 2MW.

Η αντιπροσωπεία των Eco Wave Power και Rogan Associates επισκέφτηκε τον προσήνεμο μόλο και είχε συναντήσεις με τον κ. Μηνά Παπαδάκη, διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και άλλα στελέχη του ΟΛΗ.

Στα πλαίσια των επαφών, συζητήθηκε η πορεία του έργου και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα, με τη Rogan Associates να εστιάζει στα έργα πολιτικού μηχανικού και στην τιμολόγηση της εγκατάστασης του σταθμού, και την Eco Wave Power να προχωρά το σχεδιαστικό κομμάτι για την υλοποίηση του έργου.

Με το έργο αυτό, ο προσήνεμος μόλος θα μετατραπεί σε μία πηγή παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας για το λιμάνι του Ηρακλείου. 

Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από την μετατροπή της κυματικής ενέργειας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών ενέργειας του λιμανιού που θα προέλθουν από την εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης πλοίων.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του Μηχανισμού CEF II.

 

 

 

 

σ