Η κυματική και παλιρροϊκή ενέργεια έφτασε τα 60 MW το 2020.

26 02 2021 | 09:22

Οι εγκαταστάσεις κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας το 2020 στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Κίνας έχουν αυξήσει την παγκόσμια αθροιστική ισχύ τους στα 60 MW, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ocean Energy Europe.

Η εκβιομηχάνιση του τομέα προχωρά με επενδύσεις έργων άνω των 45 εκατομμυρίων ευρώ το 2020, συμβάσεις εξαγωγής για Ευρωπαίους προγραμματιστές και νέα εργοστάσια και ερευνητικά εργαστήρια.

Ένας «ισχυρός αγωγός» έργων το 2021 σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να διατηρήσει την ηγετική της θέση, με 6 MW κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας που προγραμματίζονται να αναπτυχθούν φέτος.

Ο ευρωπαϊκός παλιρροϊκός τομέας πέρασε το συνολικό ορόσημο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 60 GWh τον Δεκέμβριο, υποδηλώνοντας ότι τα εγκατεστημένα έργα παράγουν σταθερή και αξιόπιστη ισχύ ακόμη και με τις μειωμένες δυνατότητες πρόσβασης και συντήρησης, που προκύπτουν από τους περιορισμούς της πανδημίας Covid-19.

Η ΕΕ ανακοίνωσε συγκεκριμένους στόχους για την ωκεάνια ενέργεια στη νέα στρατηγική της για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των 100 MW έως το 2025.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν επίσης διαθέσει σημαντική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, δήλωσε η Ocean Energy Europe.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ocean Energy Europe, Remi Gruet, δήλωσε:

«Αντηχώντας την ανθεκτικότητα που παρατηρείται στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, ο τομέας της ενέργειας των ωκεανών έχει σημειώσει καλή πορεία σε δύσκολες στιγμές. Η πορεία προς 100 MW ωκεάνιας ενέργειας έως το 2025 ανοίγει καθώς ο κόσμος αρχίζει να στέκεται στα πόδια του […]. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες του τομέα με την δέσμευσή του σε μια απρόβλεπτη χρονιά».

(energyregister.gr)

 

 

25 Φεβρουαρίου 2021

energypress