Προβληματισμός στα επιτελεία των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές ΑΠΕ για τα μέτρα ΥΠΕΝ - "Ξανακοιτάζουν" τα επενδυτικά τους σχέδια.

Τα επενδυτικά τους σχέδια "ξανακοιτάζουν" μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ. Το μήνυμα αυτο μεταδίδουν τα επιτελεία των θυγατρικών των ξένων "πράσινων" επενδυτων στον απόηχο της παρέμβασης Χατζηδάκη για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με όσα υποστήριζαν στις αρχες Οκτωβρίου, όταν και ξέσπασαν οι πρώτες αντιδράσεις για τον ΕΛΑΠΕ, έτσι και τώρα οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μιλούν για ένα νέο καθεστώς ανασφάλειας.

Κλίμα που ενισχύεται, όπως τουλάχιστον μεταφέρουν στελέχη τους, όσο οι ελληνικές θυγατρικές ενημερώνουν για τις τελευταίες εξελίξεις τους επικεφαλής τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, η πρώτη εικόνα που εισπράττουν από τις αντιδράσεις των μητρικών τους είναι προβληματισμός και ότι αυτό το πολύ "θερμό" επενδυτικό κλίμα που υπήρχε μέχρι πρότινος για την Ελλάδα, μπορεί και να ψυχράνει.

Προφανώς και όταν τα μέτρα οριστικοποιηθούν και εν συνεχεία εξειδικευτούν, τότε όλα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικότερα με τις μητρικές τους και σε επίπεδο επενδυτικών σχεδίων. Δηλαδή θα μπουν επί τάπητος τα μελλοντικά επενδυτικά τους προγράμματα, κατά πόσο αυτά θα υλοποιηθούν με βάση την σημερινή τους μορφή ή θα χρειασθούν τροποποίηση.

Στελέχη παντως μεγάλων ξένων εταιρειών θεωρούν βέβαιο ότι τα πλάνα θα αλλάξουν και όπως λένε, σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν να ενημερώνονται σχετικά και  κάποιοι από τους συνεργάτες τους. "Τα έργα που έχουμε σε εξέλιξη θα γίνουν, αλλά το μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα θα το συζητήσουμε με τους επικεφαλής μας", αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος ξένης εταιρειας.

Πιέζουν να σταλεί επιστολή 

Κάποιοι πιέζουν να σταλεί επιστολή στις ελληνικές αρχές, ενώ άλλοι είναι υπέρ πιο διπλωματικών λύσεων, προσδοκώντας ότι θα πειστεί το ΥΠΕΝ να παρουσιάσει τελικά μια πιο ισορροπημένη  πρόταση.

Κοινός παρονομαστής όλων των αντιδράσεων, είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει να μπουν υπό επανεξέταση επενδυτικά σχέδια και των τεσσάρων ξενων εταιρειών που έχουν παρουσία στη χώρα μας, ως επακόλουθο της επενδυτικής ανασφάλειας που δημιουργεί η όποια εκ των υστέρων αλλαγή στους όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ.

Στις συζητήσεις τους επιμένουν να θυμίζουν τις επιπτώσεις που ειχε η αντίστοιχη κίνηση με τις έκτακτες εισφορές και το new deal του 2014, το οποίο οδήγησε και σε επενδυτικό χειμώνα από τον οποίο μόλις βγαίνει ο τομέας.

Για το θέμα πάντως έχουν ενημερωθεί οι πρεσβείες των ξένων χωρών οι οποίες αναμένεται να επιχειρήσουν και εκείνες μια ακόμη παρέμβαση προς την κυβέρνηση.

 

 

 

17 Νοεμβρίου 2020

energypress