Προ των πυλών τα πρώτα διετή PPAs για την βιομηχανία με σταθμούς ΑΠΕ που σπάνε τη σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ – Τα "αγκάθια" για την εφαρμογή του μέτρου

Εν αναμονή της εφαρμογής της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης βρίσκονται μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχουν συμφωνήσει με παραγωγούς ΑΠΕ και περιμένουν το «λύσιμο» της σύμβασης που έχουν αυτά τα έργα με τον ΔΑΠΕΕΠ, προκειμένου να προχωρήσουν σε διμερές συμβόλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα νομοθετήθηκε η δυνατότητα σε έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ και δεν έχουν περάσει τα τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δοκιμαστικής τους λειτουργίας, να μπορούν να «παύσουν» προσωρινά και για διάστημα 2 ετών τη σύμβαση με το Διαχειριστή και να προχωρήσουν στην αγορά με PPA.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με παραγωγούς που δύνανται να αξιοποιήσουν την εν λόγω ρύθμιση, ώστε να καλύψουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών και να μειώσουν έτσι το ενεργειακό τους κόστος που πλέον έχει εξελιχθεί σε «νούμερο 1» πρόβλημα για την βιωσιμότητά τους. Όπως έχει γράψει το energypress, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται σε τελικές συζητήσεις με την ΔΕΗ για την σύναψη δεκαετούς διάρκειας PPAs.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, για τα δύο πρώτα χρόνια της συνολικής διάρκειας, η τιμολόγηση της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται βάσει του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου που διαθέτει η ΔΕΗ, δηλαδή το λιγνίτη και το φυσικό αέριο, έως ότου ηλεκτριστούν τα «πράσινα» έργα της Επιχειρήσης. Στο μεσοδιάστημα, η βιομηχανία επιδιώκει να αξιοποιήσει την δυνατότητα των διετών PPAs, δεδομένου ότι τα εν λόγω έργα που καλύπτει η ρύθμιση, έχουν όρους σύνδεσης και επομένως προγενέστερα έναντι αυτών της ΔΕΗ θα μπουν στην αγορά.

Η έκθεση της βιομηχανίας στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς με συνέπεια να «γράφουν» ζημιές από το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει επισπεύσει τις σχετικές συζητήσεις με αποτέλεσμα να απομένει η εφαρμογή του μέτρου για να πέσουν οι υπογραφές για τα πρώτα διετή PPAs.

Αγκάθι το ερώτημα του ΔΑΠΕΕΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διαδικασία έχει «κολλήσει» στο ΥΠΕΝ καθώς ο ΔΑΠΕΕΠ έχει ζητήσει διευκρινίσεις για την εφαρμογή της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει στείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο και ζητάει να διευκρινιστεί ποια έργα αφορά η εν λόγω διάταξη προκειμένου να καθορίσει και να ξεκινήσει την αντίστοιχη διαδικασία.

Ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι πρέπει να διευκρινιστεί αν αφορά έργα που είχαν ηλεκτριστεί ήδη πριν την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου, πράγμα που αν ισχύει συνεπάγεται μια σύνθετη διαδικασία ή έργα που δεν έχουν ακόμα ηλεκτριστεί ή ηλεκτρίστηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου, οπότε η όποια διαδικασία είναι απλή. Οι νομικοί του ΔΑΠΕΕΠ ερμηνεύοντας το νόμο υποστηρίζουν ότι η διάταξη αφορά νέα έργα, που δεν είχαν ηλεκτριστεί όταν τεθηκε σε εφαρμογή ο νόμος.Αξίζει να αναφερθεί ότι η σχετική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ για την υποβολή των αιτημάτων είναι έτοιμη και επομένως, μόλις δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις από το Υπουργείο μπορεί εντός ενός μήνα να ξεκινήσει η διαδικασία.

 

 

σ