Πράσινο Κίνημα: Δημιουργούμε «Παρατηρητήριο για την Αποκατάσταση των Καμένων»

10 08 2021 | 08:52

Η οικολογική και κοινωνική καταστροφή που έχει προκύψει από τις πυρκαγιές του Καλοκαιριού είναι τεράστια για την χώρα μας. Το Πράσινο Κίνημα, σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα, δημιουργεί «Παρατηρητήριο για την Αποκατάσταση των Καμένων», σε συνεργασία με το Πράσινο Ίδρυμα. Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε την πορεία αναδάσωσης των καμένων δασικών εκτάσεων και την πορεία αποκατάστασης των κατεστραμμένων νοικοκυριών. Παράλληλα, συνεχίζουμε να επιμένουμε στις προτάσεις μας, για να ενισχυθεί η ΠΡΟΛΗΨΗ στον κρατικό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.  

Το «Παρατηρητήριο για την Αποκατάσταση των Καμένων», θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία και την αιγίδα, του Πράσινου Ιδρύματος, που είναι ο επιστημονικός φορέας τεκμηρίωσης πράσινων πολιτικών. Θα παρακολουθεί την εξέλιξη των αναδασώσεων στις καμένες περιοχές και θα εκδίδει κάθε δύο μήνες, ενημερωτικό Δελτίο Προόδου των αναδασώσεων. Φυσικά, δεν θα επιτρέψουμε καμία άλλη χρήση στις καμένες περιοχές, (όπως π.χ. τοποθέτηση ανεμογεννητριών), και θα αγωνιστούμε να θωρακίσουμε θεσμικά σε όλα τα επίπεδα την αποκλειστική αναδάσωση τις καμένες περιοχές. Ταυτόχρονα θα παρακολουθούμε και θα ενημερώνουμε για την πρόοδο της αποκατάστασης των πληγέντων νοικοκυριών.

Οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι δεν εμπιστευόμαστε κανέναν από το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, που κυβέρνησαν διαχρονικά από την μεταπολίτευση και μετά. Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, ότι οι όποιες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο περίφημο «Ταμείο Μολυβιάτη», με τα χρήματα από τις δωρεές, μετά τις πυρκαγιές του 2007. Για αυτό και το «Παρατηρητήριο για την Αποκατάσταση των Καμένων» θα πλαισιωθεί από νομικό τμήμα, που θα δίνει συμβουλές στις συλλογικότητες που θα αγωνιστούν μαζί μας για την πλήρη αναδάσωση των καμένων και στα πληγέντα νοικοκυριά που θα καθυστερήσει η αποκατάστασή τους. Δεν εμπιστευόμαστε κανένα από τα συστημικά κόμματα που διαχρονικά είναι συνυπεύθυνα για τις πυρκαγιές στη χώρα μας.   

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Με αλλεπάλληλα Δελτία Τύπου μας, είχαμε προβλέψει από τις 2 Μαρτίου (ΕΔΩ το λινκ) ότι φέτος θα έχουμε πολλές πυρκαγιές και κάναμε έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να παρθούνε τα μέτρα πρόληψης που προτείναμε. Το αποτυχημένο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, που από το 1980 έχει επιφέρει στην Ελλάδα 8.300 καταστροφικές πυρκαγιές πρέπει να αλλάξει άμεσα. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε…

Ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Χαρδαλιάς απέτυχαν παταγωδώς. Ωστόσο, για εμάς το μεγάλο ζήτημα δεν είναι η αλλαγή προσώπων, αλλά η αλλαγή πολιτικών. Η Πολιτική Προστασία δεν είναι μία δεύτερη Πυροσβεστική. Πρέπει να είναι τελείως διαφορετικός ο ρόλος της. Επιμένουμε να τονίζουμε με έμφαση ότι πρέπει να αλλάξει το αναχρονιστικό και αποτυχημένο μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας. Το δικό μας σχέδιο στηρίζεται στην ΠΡΟΛΗΨΗ και έχει τους εξής άξονες:

1. Πρόσληψη των Δασεργατών (και των συναφών ειδικοτήτων) έστω με οχτάμηνα για να γίνουν όλες οι προληπτικές εργασίες, (καθαρισμός ξερών, αποψιλώσεις, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών) τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο

2. Καθορισμών σημείων όπου θα μπουν οι δεξαμενές με τα ειδικά οικολογικά κατασβεστικά υλικά στα επίμαχα σημεία

3. Χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών, με τους ειδικούς αισθητήρες που όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία εκπέμπει σήμα επικινδυνότητας στο εκάστοτε κέντρο επιχειρήσεων και χρησιμοποίηση drones που θα πετούν πάνω από τους ορεινούς όγκους προληπτικά.

4. Οι Δασεργάτες (και οι συναφείς ειδικότητες) τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο θα περιπολούν με βάρδιες στα μέρη που είχαν εργαστεί και τα γνωρίζουν. Επικουρικά (και μόνον) θα είναι μαζί τους τα σώματα εθελοντών δασοπυροσβεστών.

5. Κάθε περιοχή θα έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που ξεφύγει η πυρκαγιά. Δηλαδή που θα πάνε οι άνθρωποι που εκκενώνουν οικισμούς και πως θα διαφύγουν τον κίνδυνο (οδικώς, θαλάσσια μέσω φερυ μπωτ κτλ)

6. Αύξηση του στόλου των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

7. Υποχρέωση στη ΔΕΗ να έχει καθαρίσει τα χόρτα που υπάρχουν κάτω από τους πυλώνες.

Οι δύο Συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης με κοινή τους δήλωση τόνισαν: « Το Παρατηρητήριο για την Αποκατάσταση των Καμένων είναι μία αναγκαιότητα για να αντιμετωπίσουμε τη διάθεση κάποιων να μην γίνει αναδάσωση στα καμένα και να προκύψουν άλλες χρήσεις. Θα αγωνιστούμε να μην λείψει ούτε ένα δέντρο από τις δενδροφυτέψεις. Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχουν καεί στη χώρα μας εκατομμύρια στρέμματα πρασίνου και έχουν καταστραφεί χιλιάδες νοικοκυριά. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Το νέο μείγμα πολιτικής που προτείνει το Πράσινο Κίνημα, με έμφαση στην πρόληψη είναι η μοναδική διέξοδος». 

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

 

 

 

9 Αυγούστου 2021

energypress