«Πράσινο» χάσμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Μόλις το 18% έχουν επενδύσει για την κλιματική αλλαγή

12 08 2021 | 08:22

Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και να κλείσουν το «χάσμα» επενδυτικής ετοιμότητας που τις χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το πώς οι επιχειρήσεις στην ΕΕ αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή και πώς επενδύουν για να την αντιμετωπίσουν.

Σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη διαδραματίζει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, περίπου το 45% των επιχειρήσεων της ΕΕ αναφέρουν ότι προχωρούν σε επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε σύγκριση με το 32% των επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μεγαλύτερο μερίδιο (50%) των επιχειρήσεων που επενδύουν σε μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής εντοπίζεται στη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη. Το μερίδιο της Νότιας Ευρώπης είναι 38% και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης 32%.

Σε επίπεδο κρατών, οι διαφορές είναι ακόμη πιο έντονες: οι φινλανδικές (62%) και οι ολλανδικές (58%) επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων για το κλίμα, ενώ μόλις το 23% των κυπριακών, το 19% των ιρλανδικών και το 18% των ελληνικών επιχειρήσεων κάνουν επενδύσεις αυτού του είδους.

φ

Πώς κινούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις για την κλιματική αλλαγή

Όπως διαπιστώνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που φέρει τον τίτλο «Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η κλιματική αλλαγή 2020/2021: Στοιχεία από την Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ», στην Ελλάδα, το μερίδιο των επιχειρήσεων που αντιλαμβάνονται τους φυσικούς κινδύνους (physical risks) και τους κινδύνους μετάβασης (transition risks) είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το μερίδιο των ελληνικών επιχειρήσεων που επενδύουν ή σχεδιάζουν να επενδύσουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων είναι επίσης χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

φ

Επιπλέον, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μικρότερη επίγνωση των κλιματικών κινδύνων και αναφέρουν λιγότερα εμπόδια στις επενδύσεις για το κλίμα από τον μέσο όρο της ΕΕ, με την αβεβαιότητα σχετικά με τη φορολογία και το ρυθμιστικό πλαίσιο να αναφέρεται συχνότερα. Κλιματικούς στόχους έχει θέσει το 19% των ελληνικών επιχειρήσεων, έναντι 41% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα της ΕΤΕπ, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η «πράσινη» μετάβασή τους θα επηρεάσει θετικά τη φήμη τους ως εταιρείες. Ωστόσο, θεωρούν ότι τα ρίσκα της μετάβασης αυτής θα έχουν αρνητική επίπτωση στην αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης.  
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Ricardo Mourinho Félix, οι επιχειρήσεις οφείλουν να κάνουν σχέδια σήμερα προκειμένου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλιώς θα κινδυνεύσουν να χάσουν έδαφος από ανταγωνιστές με πιο μακρόπνοη σκέψη. «Ως τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα, χρηματοδοτούμε κλιματικά έργα σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη αποδίδει – τόσο ως προς το περιβάλλον όσο και ως προς την οικονομία», επισημαίνει.

Τι δείχνει, όμως, η σύγκριση των ελληνικών επιχειρήσεων με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των επιχειρήσεων σε επίπεδο ετοιμότητας για την κλιματική αλλαγή;

Αναφορικά με την έκταση στην οποία οι επιχειρήσεις υλοποιούν πρακτικές «πράσινης» στρατηγικής/διαχείρισης, η έρευνα της ΕΤΕπ αναδεικνύει ότι μόλις το 19% των επιχειρήσεων έχουν θέσει κλιματικούς στόχους έναντι 41% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, μόλις το 17% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν προσωπικό αφιερωμένο στην υλοποίηση των στόχων αυτών έναντι 23% μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Το 69% των ελληνικών επιχειρήσεων εκφράζουν ανησυχία για τα κόστη της ενεργειακής μετάβασης, ποσοστό υψηλότερο από το 57% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ 57% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν διεξάγει ενεργειακό λογιστικό έλεγχο (audit) έναντι 55% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναφορικά με το βαθμό στον οποίο οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στο επείγον της κλιματικής αλλαγής και ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, προκύπτει ότι μόλις το 18% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν προβεί σε επενδύσεις για να αντιμετωπίσουν τους κλιματικούς κινδύνους έναντι 45% στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

s

Το 23% των ελληνικών επιχειρήσεων σχεδιάζουν να επενδύσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έναντι 41% μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το 26% έχουν επενδύσει για την ενεργειακή αποδοτικότητα έναντι 47% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για την ενεργειακή απόδοση στο σύνολο των επενδύσεών τους ανέρχεται σε 6% έναντι 12% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Συνακόλουθα, οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζουν πολύ μεγάλη απόκλιση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε θέματα όπως η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αβεβαιότητα για τη φορολογική και κανονιστική αντιμετώπιση, τα επενδυτικά κόστη, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η αβεβαιότητα για τις νέες τεχνολογίες και η διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού.

(της Νένας Μαλλιάρα, insider.gr)

 

 

 

12 Αυγούστου 2021