Πότε θα πούμε την κλιματική αλήθεια στα παιδιά μας;

Τα καταφέραμε λοιπόν μια χαρά.

 

Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί με ακρίβεια. Καμία έκπληξη. Το αντίθετο, πλήρης επιβεβαίωση της επιστήμης

Θα μου πείτε και ποιος ακούει την επιστήμη, πέρα από τους επιστήμονες; Σωστά, κανείς, πέρα από άλλους επιστήμονες.

Κάποιοι μάλιστα τα παίρνουν στο κρανίο ακούγοντας τους επιστήμονες.

 

Στη χώρα των γενναίων και ελευθέρων, στην οποία το μόνιμο θύμα είναι η αλήθεια, ιδιαίτερα η επιστημονική αλήθεια, ένας επιστήμονας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του.

Εν μέσω των τυφώνων Ελένης[i] και Μίλτου[ii], όπου δεν χρειάζεσαι να σου πει κανείς τι συμβαίνει, αφού είναι τόσο προφανές όσο και π.χ. η βαρύτητα, μετεωρολόγοι που τόλμησαν να πουν τι συμβαίνει, εισέπραξαν απειλές ακόμη και για τη ζωή τους. Υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας, στην συντριπτική πλειοψηφία οπαδοί του αρνητή της κλιματικής αλλαγής Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριζαν ότι οι τυφώνες ήταν δημιούργημα των μετεωρολόγων, οι οποίοι φυσικά(!) και τους κατεύθυναν και επομένως έπρεπε να πεθάνουν.

Η  μετεωρολόγος κα Νικολάου(πατριωτάκι) λέει πως αναγκάστηκε να γράψει «σκοτώνοντας μετεωρολόγους δεν θα ανακοπούν οι τυφώνες» και συνεχίζει «δεν πιστεύω ότι χρειάστηκε να γράψω κάτι τέτοιο»[iii]

‘Έχουμε μπει κανονικά στον κύκλο της κλιματικής καταστροφής και όμως, δυστυχώς, ακόμη και τώρα απλά παρατηρούμε τις εικόνες.

 

Ίσως με ανοιχτό το στόμα, αλλά το κλείνουμε στην επόμενη είδηση, ξεχνάμε τι είδαμε ή και ησυχάζουμε που δεν συμβαίνει σε μας. Άλλωστε πάντα συμβαίνει σε κάποιον άλλον, τόσο μακριά……

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κρίσης ότι αυτό συμβαίνει τώρα που έχουμε απίστευτους όγκους πληροφόρησης στην κυριολεξία στις άκρες των δαχτύλων μας, μαζί όμως με ακόμη περισσότερους όγκους παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού. 

Αυτό το περιβάλλον στο οποίο προφανώς η αλήθεια είναι δυσδιάκριτη, υποθάλπει και επιταχύνει την πλανητική κρίση την οποία βιώνουμε.

Όταν είναι δυσδιάκριτη η αλήθεια για το τι συμβαίνει και ποια ακριβώς είναι η κρίση, τίθενται υπό αμφισβήτηση τα αίτια της κρίσης και κατ επέκταση και οι επιβαλλόμενες λύσεις.

Βούτυρο στο ψωμί αυτών που είναι υπεύθυνοι για την πλανητική κρίση και έχουν άπειρους πόρους και τρόπους επηρεασμού της πληροφόρησης.

Πως χειριζόμαστε αυτήν την κατάσταση;

Πιστεύω πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αναμεταδώσουμε την σωστή πληροφορία. Να πούμε την επιστημονική αλήθεια στον κόσμο.

Αυτή, όσο κι αν παραμορφωθεί ή πετσοκοπεί δεν αλλάζει γιατί είναι η μόνη που επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά, είτε με επιστημονικά μέσα είτε από την ίδια την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη.

Ως αναμεταδότης κι εγώ, το ξαναλέω: ότι συμβαίνει είχε προβλεφθεί επιστημονικά εδώ και δεκαετίες.

Όπως και ότι θα συμβεί στις επόμενες δεκαετίες έχει ήδη προβλεφθεί από τα επιστημονικά μοντέλα.

Οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες φωνάζουν, κραυγάζουν προειδοποιούν, ότι έρχονται μεγάλες καταστροφές από την αλλαγή στο κλίμα που προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Έχουν ένα κακό οι επιστήμονες: επειδή σέβονται την επιστήμη τους πάνω από οτιδήποτε άλλο δεν λένε ψέματα. Ούτε καν άσπρα ψέματα, που είναι για το καλό υποτίθεται.

Έτσι πάντοτε αναφέρονται σε ποσοστά επιβεβαίωσης των προβλέψεων για τις αναμενόμενες καταστροφές. Λένε π.χ. η πλανητική υπερθέρμανση διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τυφώνων όπως η Ελένη.[iv]

Σιγά τα ωά.

Κάτι τέτοια εκμεταλλεύονται ανερυθρίαστα αυτοί που θέλουν να συσκοτίσουν την αλήθεια και φυσικά το πετυχαίνουν.

Αποτέλεσμα τα δισεκατομμύρια του πλανήτη δεν έχουν ιδέα τι τους περιμένει.

Όλος ο πλανήτης σαν υπνωτισμένος βαδίζει στο γκρεμό χωρίς καν να το συνειδητοποιεί.

Και πώς να το συνειδητοποιήσει άλλωστε.

Ποιος του μιλάει γι αυτό, πέρα από τη στιγμή που συμβαίνει η καταστροφή και ακόμη και τότε με τηλεοπτική φειδώ μια και η εικόνα της καταστροφής πουλάει πολύ περισσότερο από την βαρετή επιστημονική ανάλυση των αιτίων της.

Μόλις περάσει, υπάρχει τέτοιος βομβαρδισμός «σημαντικών» πληροφοριών που δεν μπορείς παρά να το ξεχάσεις.  Δείτε ποιες εκπομπές στην τηλεόραση έχουν τις περισσότερες διαφημίσεις για να καταλάβετε τι μας απασχολεί.

Δια ταύτα

Το πρόβλημα είναι πολύ απλό.

Η άνευ κανόνων ανάπτυξη σε ένα πεπερασμένο σύστημα (γη) που καθοδηγήθηκε από αυθαίρετους νόμους της αγοράς με τελικό στόχο μόνο το κέρδος, και όχι μόνο χωρίς σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, αλλά αντίθετα με εκμετάλλευση και των δυο για τη δημιουργία κέρδους, μας έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.

Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα ως ανθρώπινο είδος, όχι εξαφάνισης, αλλά σίγουρα δραματικής μείωσης.

Οι συνδυαστικές συνέπειες της τριπλής πλανητικής κρίσης[v]:

  • Κλιματική αλλαγή
  • Ρύπανση περιβάλλοντος
  • Εξαφάνισης βιοποικιλότητας

θα μας αποδεκατίσουν.

Τα στοιχεία που ορίζουν τη ζωή (κλίμα, περιβάλλον) αλλάζουν βίαια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν προλαβαίνουμε να προσαρμοστούμε ως κοινωνία. Χώρια που πολλές κοινωνίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες απειλες.

Όπως είναι προφανές, οι αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων ομάδων θα καθορίσουν την εξέλιξη από δω και πέρα.

Η αγορά δεν έχει καταλάβει τίποτε ή αρνείται να αντιληφθεί  τη σοβαρότητα της κατάστασης και συνεχίζει να ανταποκρίνεται με το ίδιο μενού λύσεων που οδήγησαν στην πλανητική κρίση, με αποτέλεσμα οι αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κρίσης λύσεις να γίνονται αποδεκτές μόνο όταν υπακούουν στους κανόνες της αγοράς, με αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκείς για τον στόχο που υποτίθεται πως πρέπει να επιτύχουν.

Οι πολιτικοί όπως πάντα λένε πολλά και κάνουν τραγικά λίγα και σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν τις επιλογές της αγοράς.

Για τους επιστήμονες είπαμε ήδη: φωνές βοώντων εν τη (ψηφιακή και πολύ συχνά εχθρική) ερήμω.

Μένουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Αφού ξεφορτωθήκαμε τα παιδιά μας στα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» για να έχουμε και λίγη ησυχία, πρέπει τώρα να τα πείσουμε ότι αυτά που βλέπουν στα ΤικΤοκ δεν είναι η αλήθεια, όλη η αλήθεια και μόνο η αλήθεια.

Και ποια είναι η αλήθεια για την πλανητική κρίση:

Ότι ήρθε για να μείνει.

Αυτή είναι η πιο σημαντική αλήθεια.

Δεν θα περάσει ούτε σε ένα ούτε σε δυο χρόνια.

Ούτε θα περάσει αν σταματήσουμε να πίνουμε αναψυκτικά με ανθρακικό….(που τον θυμήθηκα τώρα…)

Το κλίμα άλλαξε.

Τον 1,5 βαθμό Κελσίου τον κατάπιαμε.

Το ερώτημα είναι που θα σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας.

Σε μια δημοσκόπηση μεταξύ επιστημόνων ειδικών στο θέμα, πλειοψήφησε η άνοδος 2,5 βαθμών Κελσίου[vi]. Μεταξύ επιστημόνων θεωρείται δεδομένο ότι το IPCC 7th Assessment Report που θα κυκλοφορήσει το 2026-7 θα παραδεχτεί ότι ο 1,5 βαθμός Κελσίου έχει ξεπεραστεί.

Αυτό ισοδυναμεί με κόλαση επί γης. Ποιος ασχολείται;

Και εξ ίσου σημαντικό είναι πως η ελάχιστη διάρκεια του θα είναι δεκαετίες.

Τα παιδιά μας θα ζουν στην κόλαση

Και ποιος ξέρει ποιον θα κατηγορούν κατευθυνόμενα από την τεχνητή νοημοσύνη που θα έχει πλήρως αναλάβει τα ηνία στον πλανήτη των ηλιθίων.

Αυτή είναι η αλήθεια που δεν ομολογείται φωναχτά.

Κι έτσι μιλάμε για το net zero για το 2030, για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων για το 2050 και άλλα παραμύθια χωρίς δράκους.

Και πηγαίνουμε από COP σε COP αναζητώντας την λίγο καλύτερη από την προηγούμενη λύση.

Και στριμώχνουμε τα ορυκτά καύσιμα όσο δεν πάει. Τόσο που αναγκάζονται να συμμετέχουν κατά χιλιάδες(κυριολεκτώ[vii]) οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στα COP και τελευταία στιγμή αποτυχαίνουμε αλλά επανερχόμαστε δυναμικά στο επόμενο. Που θα πάει στο COP100[viii] θα τα καταφέρουμε. 

Λύσεις υπάρχουν και τις πιστεύω και τις υποστηρίζω σθεναρά εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Η πλήρης αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με  ανανεώσιμες, που είναι η λύση με την αμεσότερη αποτελεσματικότητα,  είναι εφικτή εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εμείς …. όπως τα βρήκαμε παιδάκι μου, τα ορυκτά καύσιμα εμπιστευόμαστε και τσιμέντο να γίνει.

Αυτήν είναι η αλήθεια την οποία πρέπει να την αποδεχτούμε εμείς και να την πούμε στα παιδιά μας. Πρέπει να ξέρουν τι τα περιμένει. Πρέπει να ξέρουν τι τους κληρονομήσαμε.

Μια κόλαση.

*Δρ. Γιάννης Τσιπουρίδης 

Σύμβουλος Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Μέλος του Fossil Fuel Non Proliferation Treaty και του Loss and Damage Collaboration Group

Εκδότης e-mc2  (Energy Matters to Climate Change)

Εκδότης ΑΝΕΜΟλόγια


[1] https://apnews.com/article/hurricane-helene-death-toll-asheville-north-carolina-34d1226bb31f79dfb2ff6827e40587fc

[1] https://www.usatoday.com/story/news/nation/2024/10/09/hurricane-milton-live-updates-wednesday-florida-landfall/75579293007/

[1] https://www.theguardian.com/us-news/2024/oct/11/meteorologists-death-threats-hurricane-conspiracies-misinformation

[1] https://www.theguardian.com/environment/2024/oct/08/hurricane-helene-milton-global-heating-study

[1] https://unfccc.int/news/what-is-the-triple-planetary-crisis

[1] https://www.theguardian.com/environment/article/2024/may/08/world-scientists-climate-failure-survey-global-temperature

[1] https://www.theguardian.com/environment/2023/dec/05/record-number-of-fossil-fuel-lobbyists-get-access-to-cop28-climate-talks

[1] https://energypress.gr/news/giati-cop28-den-itan-teleytaio-cop

 

Πότε θα πούμε την κλιματική αλήθεια στα παιδιά μας;

s

Σχετικά Άρθρα