ΠΟΣΠΗΕΦ: Να δημιουργηθεί ειδικός μηχανισμός για δίκαιη κατανομή του κόστους περικοπών σε όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ – Να επιτραπεί η προσθήκη μπαταριών στα πάρκα

19 04 2024 | 06:51

Με εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή φωτοβολταϊκών παραγωγών, και σε ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα παρά την ανησυχία για τη μελλοντική εξέλιξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον κλάδο των ΑΠΕ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη η ετήσια εκδήλωση της ΠΟΣΠΗΕΦ. 

Στη  εκδήλωση έδωσε το παρών η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Ιωάννης Γιαρέντης, υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΔΑΠΕΕΠ και της ΡΑΑΕΥ, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων. 

Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσιάσεις και συζητήσεις επί θεσμικών και τεχνικών ζητημάτων, όπου κυριάρχησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη δεδομένη συγκυρία ο κλάδος, με κύρια έμφαση τα θέματα των περικοπών, της επενδυτικής αβεβαιότητας, του τέλους των διοικητικά καθοριζόμενων τιμώ και τους χρόνους σύνδεσης νέων έργων. 

Στον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι ανοικτή σε προτάσεις της Ομοσπονδίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη δεδομένη συγκυρία. Επίσης, υπογράμμισε ότι το υπουργείο τείνει ευήκοον ους στην πρόταση για προσθήκη μπαταριών behind the meter σε εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη έργα, προκειμένου να γίνει βέλτιστη αξιοποίηση της παραγωγής. 

Σημείωσε ότι δρομολογείται η θέσπιση των δυναμικών τιμολογίων, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα «μεταφοράς» μέρους της κατανάλωσης στις ώρες μέγιστης παραγωγής των φωτοβολταϊκών, ώστε και να περιοριστούν οι περικοπές και να επωφεληθεί ο καταναλωτής από το μειωμένο κόστος ενέργειας. Ενημέρωσε ότι στόχος του υπουργείου βρίσκεται ήδη στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου για τον τρόπο λειτουργίας των επενδύσεων ΑΠΕ, προκειμένου οι επενδυτές να μπορούν να υπολογίσουν με σαφήνεια το επενδυτικό ρίσκο που αναλαμβάνει. 

Ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ επανέλαβε την ανάλυση που και πρόσφατα έκανε δημόσια, σύμφωνα με την οποία ο ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2024, εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, θα έχει λογιστικό έλλειμμα περί τα 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα και στην ταμειακή του κατάσταση, δηλαδή στη δυνατότητά του να πληρώνει έγκαιρα τους παραγωγούς ΑΠΕ. 

Επισήμανε ότι για αυτό τον λόγο η πολιτεία θα πρέπει αφενός μεν να αυξήσει το ποσοστό από τις δημοπρασίες ρύπων που κατευθύνεται στο Ειδικό Λογαριασμό, αφετέρου να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα προ του 2019. 

Στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Παναγής, τόνισε μεταξύ άλλων για το θέμα των περικοπών: «ο ΔΕΔΔΗΕ προς το παρόν, δεν μπορεί τεχνικά να υποστηρίξει πλήρως τη λειτουργία των περιορισμών έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν έχει εγκαταστήσει τα απαραίτητα συστήματα στο δίκτυο του, και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κατεβάζει κάποιους τηλεχειριζόμενους διακόπτες απομόνωσης που διαθέτει, σταματώντας με τον τρόπο αυτό τη λειτουργία ορισμένων – λίγων  Φ/Β Σταθμών. Αυτό όμως είναι παράνομο και άδικο καθώς καταστρατηγείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. 

 

Ορισμένοι παραγωγοί θα καταστραφούν, καθώς διακόπτεται η λειτουργία των πάρκων τους συνεχώς και κάποιοι θα παραμένουν στο απυρόβλητο. Δεν χρειάζεται να σχολιάσω ότι η πρακτική του να σβήνονται κάθε λίγο και λιγάκι τελείως οι Φ/Β σταθμοί αντί να περιορίζεται η έγχυσή τους είναι καταστροφική και για τον εξοπλισμό των Φ/Β Σταθμών, αλλά ενέχει και σοβαρούς κινδύνους κλοπών, καθώς δεν λειτουργούν τα συστήματα συναγερμού.

Για τον λόγο αυτό η ΠΟΣΠΗΕΦ πρότεινε μέχρι να είναι έτοιμος ο ΔΕΔΔΗΕ να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς έγχυσης το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ και να εφαρμόζεται μόνο στο δίκτυο ΑΔΜΗΕ που είναι απολύτως τηλεχειριζόμενο και να δημιουργηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός στήριξης για όσους παραγωγούς υφίστανται παραπάνω περιορισμούς από ότι πρέπει, με τη συμμετοχή όλων των τεχνολογιών αλλά και με πόρους από τους ρύπους».

Όπως επισήμανε, ο κ. Παναγής, η αποθήκευση πρέπει να προχωρήσει με δίκαιο  τρόπο, προκειμένου να μην διαμορφωθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΣΠΗΕΦ πρότεινε σειρά μέτρων κατά την πρόσφατη  επίσκεψή της στο υπουργείο  όπως:

1)  Άμεση τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης 12ης Αυγούστου 2022, προκειμένου να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα για προσφορά όρων σύνδεσης στα έργα Αποθήκευσης, χωρίς καμία επιδότηση και χωρίς διενέργεια διαγωνισμών, αλλά με συμμετοχή τους στην ελεύθερη αγορά. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις για Αποθήκευση όταν οι επενδυτές επιθυμούν να υλοποιήσουν έργα χωρίς επιδότηση και να λάβουν τιμή στην ελεύθερη αγορά! Όλοι οι φορείς, ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ, η ΠΟΣΠΗΕΦ, ο ΣΠΕΦ,  τονίζουν την ανάγκη αλλαγής της υπουργικής απόφασης προκειμένου να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στα έργα Αποθήκευσης. Γιατί δεν το προχωράμε? Αυτή είναι σήμερα η Εθνική Ανάγκη της χώρας στον τομέα των ΑΠΕ.

    2) Υλοποίηση της πρότασης φορέων για τοποθέτηση συστημάτων αποθήκευσης behind the meter σε υφιστάμενους εξαιρούμενους Φ/Β Σταθμούς. 

    3) Άμεση δημιουργία πλαισίου για αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης με κατάθεση αιτημάτων στο ΔΕΔΔΗΕ. Η αποθήκευση δεν μπορεί να είναι ζήτημα των λίγων ομίλων, όπως τείνει να διαμορφωθεί. Πρέπει να υπάρξει συμμετοχή και των μικρομεσαίων επενδυτών, διαφορετικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα διαμορφωθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις όπως συνέβη και με το φυσικό αέριο. 

    4) Να δοθούν κίνητρα (επιδότηση) στους  καταναλωτές μέσης τάσης, δλδ στη βιομηχανία, για τοποθέτηση μονάδων αποθήκευσης στις παροχές τους, οι οποίες θα απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες αιχμής,  η οποία και θα καταναλώνεται αργότερα.

    5)  Να δοθούν κίνητρα επίσης στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, δλδ στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τοποθέτηση μικρών μονάδων αποθήκευσης, οι οποίες θα είναι προγραμματισμένες να απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες αιχμής και να καταναλώνεται αυτή η ενέργεια τις υπόλοιπες ώρες

    6) Να προχωρήσει η διζωνική τιμολόγηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε σήμερα το λεγόμενο νυχτερινό ρεύμα. Πρέπει η χαμηλότερη χρέωση για τον καταναλωτή να μεταφερθεί τις μεσημεριανές ώρες έτσι ώστε να αυξηθεί η ζήτηση εκείνες τις ώρες. Μιλάμε για 1,2 εκ. μετρητές που μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα τη ζώνη χρέωσης.

ΒΩ