Πώς η πυρηνική ενέργεια χρηματοδοτεί τα πυρηνικά όπλα.

Νέοι τρόποι σύνδεσης της πυρηνικής ενέργειας με τη στρατιωτική βιομηχανία

Ανέκαθεν γνωρίζαμε τη σχέση πυρηνικών εργοστασίων με τη στρατιωτική βιομηχανία. Τα πυρηνικά εργοστάσια κατασκευάστηκαν εξ αρχής επειδή παράγουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή των πυρηνικών όπλων. Αργότερα από τα απόβλητά τους κατασκευάστηκαν τα όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου. 

Το παράδειγμα της Ινδίας και του Πακιστάν απέδειξαν ότι οι χώρες που επιθυμούν πυρηνικά εργοστάσια στην πραγματικότητα σκέπτονται να προχωρήσουν στην παραγωγή πυρηνικών όπλων. Γιαυτό και οι ΗΠΑ (αν και μέσα στην ΝΡΤ αναφέρεται σαφώς ότι είναι υποχρεωμένες να παρέχουν τεχνογνωσία σε τρίτες χώρες για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας) κατηγορούν και απειλούν κάθε χώρα που το επιχειρεί (Β. Βορέα, Ιράν) ενώ στην περίπτωση του Ιράκ προχώρησαν σε εισβολή και κατοχή τη χώρας χωρίς καμία πραγματική απόδειξη.

Στην περιοχή μας ο πρόεδρος Ερντογάν παρά την τεράστια οικονομική κρίση, όχι μόνο αναβίωσε την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων σε Ακούγιου και Σινώπη, αλλά ξεκάθαρα διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις την επιθυμία του να κατέχει πυρηνικά όπλα. 

Στη Βουλγαρία ο νέος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ξανά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε, που είχε σταματήσει το 2012.

https://ippnwgr.blogspot.com/2019/09/blog-post.html

 

Το Reuters πρόσφατα ανέφερε για ποιους λόγους η πυρηνική ενέργεια είναι υπερβολικά αργή και ακριβή για να αντιμετωπίσει την κλιματική καταστροφή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας (https://www.reuters.com/article/us-energy-nuclearpower/nuclear-energy-too-slow-too-expensive-to-save-climate-report-idUSKBN1W909J). 

 

Γιατί όμως χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία ή η Κίνα εξακολουθούν να επενδύουν σε αυτή; 

Η απάντηση βρίσκεται στις απαιτήσεις του στρατού που χρειάζονται μιαν υποστήριξη των εργοστασίων στα πυρηνικά τους όπλα. Αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει την εξόρυξη, καθαρισμό, μεταφορά, εμπλουτισμό, και ασφαλή φύλαξη του Ουρανίου, όπως και την έρευνα και ανάπτυξη από μεγάλο αριθμό πυρηνικών επιστημόνων και μηχανικών. Αυτοί είναι οι λόγοι που η πυρηνική ενέργεια παραμένει πολιτική. 

 

Οι Frank Boulton (MedAct), Angelika Claussen (IPPNW Europe) and Alex Rosen (IPPNW Germany) μόλις δημοσίευσαν μια ενημερωτική επιστημονική μελέτη με τίτλο «How nuclear energy powers the Bomb:the independance of military and civilian nuclear industry»  η οποία καταλήγει στα ακόλουθα 9 συμπεράσματα. 

 

   1) Χωρίς μια «εύρωστη» πυρηνική βιομηχανία και τις συναφείς δομές το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων δε θα ήταν βιώσιμο λόγω του υψηλού κόστους και της ανάγκης για εξειδικευμένο προσωπικό. 

 

  2) Σε όλες τις πυρηνικοκάτοχες χώρες, ο στρατός χρησιμοποιεί τα πυρηνικά εργοστάσια με κρυφές χρηματοδοτήσεις, ταμεία ερευνών και επιδοτήσεις και σε πυρηνικές υποδομές με διττό ρόλο. 

 

  3) Ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου στις πυρηνικοκάτοχες χώρες οδηγεί στην ανάπτυξη μικρότερων αντιδραστήρων  (SMR)

 

   4)  Αν και αρχικά κατασκευάστηκαν για πολιτική χρήση οι SMR χρησιμοποιούνται κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς ειδικότερα για την προώθηση των πυρηνικών υποβρυχίων τα οποία παίζουν το σημαντικότερο ρόλο σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων.

 

   5)  Αν οι μονάδες πυρηνικής προώθησης των υποβρυχίων συνδυαστούν με HALEU (εμπλουτισμό επιπέδου 5–20 %) αντί του HEU (εμπλουτισμού επιπέδου > 20 %), η πολιτική πυρηνική βιομηχανία μπορεί να παρασκευάσει σχετικά φθηνό και αποδοτικό καύσιμο για τα πυρηνικά υποβρύχια.

 

   6) Ένα ευρύτερο πεδίο εμπλοκής των SMR είναι η χρήση τους για ηλεκτροπαραγωγή σε απομακρυσμένες πολεμικές ζώνες. 

 

   7) Από την αρχή της δημιουργίας της πολιτικής πυρηνικής βιομηχανίας τη δεκαετία του 1950, τα διαφημιστικά της σλόγκαν πρέπει να μελετηθούν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα. Η πυρηνική ενέργεια δεν μείωσε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αντίθετα τις αύξησε. Η πυρηνική ενέργεια ΔΕΝ δίνει απάντηση στην κλιματική καταστροφή

 

   8) Το German Institute for Economic Research καταλήγει σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα στην Αναφορά του για το  2019 : “Η έλλειψη οικονομικής επάρκειας συμβαδίζει με τον υψηλό κίνδυνο για την ασφαλή φύλαξη των στοιχείων από τα οποία είναι δυνατόν να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα και την απελευθέρωση της ραδιενέργειας, όπως αποδείχθηκε στα ατυχήματα στο Harrisburg (1977), Chernobyl (1986), and Fukushima (2011). Για όλους αυτούς τους λόγους η πυρηνική ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη πρόταση για οικονομική, κλιματικά φιλικά και αποδοτική ενέργεια στο μέλλον.”

 

   9) Τα κινήματα ειρήνης, η ICAN και το αντιπυρηνικό κίνημα θα πρέπει να συνεργασθούν στενά μπροστά στις νέες αποδείξεις για τη στενή σχέση των πυρηνικών εργοστασίων με τα την στρατιωτική πυρηνική βιομηχανία. 

 

Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που η νομοθεσία της ΕΕ παρέχει και να εμποδίσει την κατασκευή των νέων πυρηνικών εργοστασίων σε πολύ σεισμογενείς περιοχές, σε περιοχές όπου λόγω γειτονίας και κλιματικών συνθηκών ένα νέο πυρηνικό ατύχημα θα έπληττε πολύ τους Έλληνες πολίτες. 

Ο τεράστιος κίνδυνος από το προβληματικό Κοζλοντούι είχε κινητοποιήσει τον ελληνικό λαό χάρη στις συντονισμένες δράσεις των συναφών ΜΚΟ και κυριολεκτικά στο παρά πέντε γλιτώσαμε την καταστροφή. Η Κλιματική καταστροφή μας άνοιξε νέους διαύλους επικοινωνίας  και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε πριν είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα.

 

 

28 Σεπτεμβρίου 2019