Πόλεμος για την ανακύκλωση συσκευασιών.

28 06 2019 | 10:18

Σε ανοικτό πόλεμο φαίνεται πως βρίσκονται πλέον οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση συσκευασιών προϊόντων, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης (η ΕΕΑΑ που διαχειρίζεται τους μπλε κάδους) και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση (διαχειρίζεται τα σπιτάκια ανακύκλωσης που βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας).

Η ΕΕΑΑ ελέγχει γύρω στο 85% της ανακύκλωσης συσκευασιών και η δεύτερη το 15% με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Η διοίκηση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είχε προχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα σε παρέμβαση ώστε να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΝ για την παρουσίαση, συζήτηση και αξιολόγηση του νέου 6ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου της εταιρείας.

Ζητούσε, μάλιστα, την εξαίρεση τεσσάρων μελών του Δ.Σ. από τη συνεδρίαση που υποστήριζε πως έχουν σχέση με την ΕΕΑΑ.

Αλλά και η χθεσινή συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΟΑΝ, «διακόπηκε βίαια με την είσοδο αστυνομικών οργάνων, μετά από καταγγελία στην ΓΑΔΑ ότι υπήρχε σε εξέλιξη συμβάν στην έδρα του ΕΟΑΝ επί της οδού Πατησίων». Οπως υποστηρίζουν στον ΕΟΑΝ «παράλληλα με την εμφάνιση των αστυνομικών οργάνων, ο Γενικός Διευθυντής της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσηςυπεδείκνυε ονομαστικά στους αστυνομικούς μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΝ για να προσαχθούν ενόψει μιας μήνυσης που θα έκανε». Τελικά «καμία προσαγωγή δεν πραγματοποιήθηκε και οι αστυνομικές δυνάμεις απεχώρησαν» αλλά ως αποτέλεσμα διεκόπη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η πλευρά της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης υποστηρίζει, με δημόσια επιστολή της, πως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δείχνει σπουδή «να τελειώνει πριν από τις εκλογές με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Στον ΕΟΑΝ αναρωτιούνται, από την πλευρά τους, αν «υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν τη συζήτηση για τα αποτελέσματα και τον σχεδιασμό της ανακύκλωσης; Υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν για τη συζήτηση σχετικά με την διαφάνεια στον τρόπο που διανέμεται ο κοινωνικός πόρος της ανακύκλωσης;».

Στην ανακοίνωση του οργανισμού επισημαίνεται πως «είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις επίτευξης των στόχων της ανακύκλωσης και δε θα είναι εκτεθειμένη σε οικονομικές κυρώσεις και ταυτόχρονα ότι οι πολίτες απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο ανακύκλωσης με ισχυρό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

 

 

 

   28 Iουνίου 2019

δ