Ποιες «πράσινες» επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν από το REPowerEU – Επιπλέον 90 εκατ. για standalone μπαταρίες, 50 εκατ. για «πράσινο» υδρογόνο & βιομεθάνιο

Σε μοχλό για την περαιτέρω αύξηση του πρώτου «κύματος» των standalone μπαταριών που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας, αλλά και για τη στήριξη των πρώτων εγχειρημάτων στον τομέα των ανανεώσιμων αερίων, προορίζει σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το ΥΠΕΝ ένα σημαντικό μερίδιο των επιχορηγήσεων που θα εισπράξει η Ελλάδα μέσω του REPowerEU. 

Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας έχει λαμβάνειν από το REPowerEU 769 εκατ. ευρώ, με τις δράσεις που θα διατεθούν τα εν λόγω ποσά να έχουν οριστικοποιηθεί. Όπως είχε γράψει το energypress, εξαρχής πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν να αξιοποιηθεί μέρος αυτών των κεφαλαίων για την ακόμη μεγαλύτερη προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας. Πάντως, στην τελική κατανομή το ποσό που προβλέπεται είναι κατά τι μειωμένο σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, καθώς κινείται στα επίπεδα των 90 εκατ. (έναντι των 100 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά), με την αναπροσαρμογή προφανώς  να γίνεται ώστε να είναι επαρκής ο προϋπολογισμός και των υπόλοιπων δράσεων. 

Η «ένεση» από το REPowerEU έρχεται να ενισχύσει κατά 1/3 περίπου τα 200 εκατ. που έχουν δεσμευθεί από το RRF για την επενδυτική ενίσχυση standalone μπαταριών. Κάτι που σημαίνει ότι διασφαλίζει πως, παρά την αύξηση του κόστους των συσσωρευτών τους τελευταίους μήνες, θα μπορέσει να στηριχθεί η υλοποίηση ενός χαρτοφυλάκιου έργων συνολικής ισχύος που μπορεί να ξεπερνά και το 1 Γιγαβάτ. 

Στήριξη κατά 40% πρότζεκτ «πράσινου» υδρογόνου 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη λίστα του REPowerEU (όπως και για την αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0» όπου αυτή θα ενσωματωθεί) θα χρειαστεί το «πράσινο φως» της Κομισιόν, έπειτα από διαβουλεύσεις. Ωστόσο, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως δεν θα υπάρξουν αστερίσκοι από τις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι οι δράσεις συμπλέουν απόλυτα με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα επιλέξιμα πρότζεκτ – δηλαδή την επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης, για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. 

Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η δράση χρηματοδοτικής στήριξης επενδύσεων στο «πράσινο» υδρογόνο και το βιομεθάνιο, που επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, δίνει το «παρών» στο ελληνικό REPowerEU. Κι αυτό γιατί η Κομισιόν προτάσσει τα ανανεώσιμα αέρια ως «αντίδοτο» στις εισαγωγές αερίου από τη Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. στοχεύει έως το 2030 στην παραγωγή 10 εκατ. τόνων «πράσινου» υδρογόνου και 35 bcm βιομεθανίου. 

Η εν λόγω δράση θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, ώστε να επιδοτηθούν με ένα ποσοστό της τάξης του 40% σχετικά επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας. Έτσι, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν επενδύσεις άνω των 100 εκατ. 

Εφαρμογές ΑΠΕ στις ΔΕΥΑ 

σ