«Πήραν σηκωτούς» διαδηλωτές κατά της κλιματικής αλλαγής στην Πορτογαλία

16 11 2022 | 08:07

Δυναμική κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Λισαβόνα.

Εκατοντάδες άνθρωποι, οργισμένοι από τις πολιτικές της πορτογαλικής κυβέρνησης για το κλίμα, κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, με δεκάδες από αυτούς να εισβάλλουν σε κτίριο όπου μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας (και πρώην στέλεχος πετρελαϊκών επιχειρήσεων) Αντόνιο Κόστα ε Σίλβα, ζητώντας την παραίτησή του.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές απαίτησαν δράση για το κλίμα. 

Αστυνομικοί έσυραν τους διαδηλωτές έξω από το κτίριο. Το πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP μετέδωσε ότι ο υπουργός έφυγε από το κτίριο από την πίσω πόρτα.

Το υπουργείο Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει όσα έγιναν.

Η διαδήλωση στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκε καθώς παγκόσμιοι ηγέτες, φορείς χάραξης πολιτικής και εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συγκεντρώθηκαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP27 στην Αίγυπτο, με στόχο την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ακτιβιστές εκτιμούν πως η COP27 δεν θα λύσει το πρόβλημα.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και επείγουσα», δήλωσε η Μάρτα Λεάντρο, αντιπρόεδρος της πορτογαλικής περιβαλλοντικής ομάδας Quercus, στη διαδήλωση στη Λισαβόνα. «Ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε αυτή τη δεκαετία, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ασφάλεια του κλίματος», τόνισε.

1