Πέθανε ο Χρήστος Ρόκας, πρωτοπόρος των Ανανεώσιμων Πηγών στην Ελλάδα

30 08 2020 | 10:17

Απεβίωσε σήμερα στην Αθήνα σε ηλικία 90 ετών ο Χρήστος Ρόκας, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρείας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ελληνική αγορά της ανανεώσιμης ενέργειας, την οποία κατέχει πλέον η Ισπανική Iberdrola.

Το 1958 ο Χρήστος Ρόκας με μετοχικό κεφάλαιο μερικές χιλιάδες ευρώ που είχε συγκεντρώσει ως δημόσιος υπάλληλος (παραιτήθηκε για να φτιάξει την εταιρεία του), δημιουργεί την εταιρεία Χ. Ρόκας ΑBEE η οποία στην πορεία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη επιχείρηση που προμήθευε με γερανούς και μεταλλικές κατασκευές πελάτες όπως η ΔΕΗ, το λιμάνι του Πειραιά και άλλες μεγάλες βιομηχανίες.

Η δεκαετία του 1990 στάθηκε κομβική, καθώς η Ρόκας κατασκεύασε για λογαριασμό της ΔΕΗ τα πρώτα αιολικά πάρκα. Ωστόσο, όταν άνοιξε η αγορά της πράσινης ενέργειας και για τους ιδιώτες, η εταιρεία άρπαξε την ευκαιρία και ξεκίνησε τη δική της αυτόνομη πορεία εγκαθιστώντας μάλιστα, το 1998, το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 10,2 MW στην Κρήτη.

Τον Απρίλιο του 2001 ολοκλήρωσε με επιτυχία στη Σητεία της Κρήτης, την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 171,6 ΚW, ενός από τα πρώτα του μεγέθους αυτού στην Ελλάδα.

Ακολούθησε οργασμός νέων έργων που έφερε τη Ρόκας στην πρώτη θέση της αιολικής αγοράς.

1

Το 2004 εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Ρόκας ένας κολοσσός των ΑΠΕ, η ισπανική Iberdrola, η οποία αρχικά αγόρασε ποσοστό 21% απευθείας από τον Χρ. Ρόκα έναντι 31,5 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της τότε εισηγμένης από την Ελληνική Τεχνοδομική Ενεργειακή, ενώ τα αμέσως επόμενα χρόνια η Iberdrola ενίσχυσε το μερίδιό της και έφτασε να κατέχει αρχικά 49,9% των μετοχών το 2007 και σταδιακά απέκτησε το 100%.

29/08/2020

energypress

Στη φωτό ο υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης απονέμει στον κ. Χρήστο Ρόκα το βραβείο ΑΙΟΛΟΣ με το οποίο τον τίμησε η ΕΛΕΤΑΕΝ το 2009.