Παπασταματίου: Τέσσερα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα

04 10 2021 | 09:54

Τα υπεράκτια αιολικά είναι απαραίτητα για τη χώρα μας, καθώς διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως μεγάλη ισχύ δίχως επιδράσεις σε άλλες δραστηριότητες όπως στην ξηρά.

Όπως τόνισε σήμερα στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ ο Παναγιώτης Παπασταματίου, διευθυντής της ΕΝΤΕΚΑ και της ΕΛΕΤΑΕΝ, τα έργα αυτού του είδους στηρίζουν επίσης την ίδρυση μιας εφοδιαστικής αλυσίδας με προστιθέμενη αξία για την χώρα μας σε τομείς όπως τα λιμάνια. Ταυτόχρονα, υπάρχει και μια έντονη γεωπολιτική παράμετρος διότι η πρόκληση είναι να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό του Αιγαίου σε βάθος χρόνου και να επεκταθούμε πέραν των χωρικών υδάτων.

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι εφικτή μια ισχύς 1,5 γιγαβάτ ως τα τέλη αυτής της δεκαετίας σε πλήρως ανεπτυγμένα έργα στη θάλασσα.

Παρόλα αυτά, ο κ. Παπασταματίου εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορα ερωτηματικά και προκλήσεις στην ανάπτυξή τους.

Καταρχήν, βασικό θέμα είναι το χωροταξικό το οποίο πρέπει να προχωρήσει μέσω διαλόγου όλων των εμπλεκομένων μερών. Σημαντικό είναι να μη χαθεί χρόνος, άρα χρειάζεται καινοτόμος σκέψη για ένα ισχυρό πλαίσιο ρυθμιστικά.

Δεύτερο θέμα είναι τα δίκτυα. Όπως τονίστηκε, αν ένα υπεράκτιο αιολικό ακολουθήσει την υφιστάμενη διαδικασία και περιμένει να κλείσει ισχύ μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ότι δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα στην κάθε περιοχή. Κατ' επέκταση, ο διαχειριστής πρέπει να εξασφαλίσει ισχύ εκ των προτέρων στις ζώνες των υπεράκτιων και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας.

Τρίτο ζήτημα είναι τα κριτήρια για τα δικαιώματα εγκατάστασης. Στο σημείο αυτό η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική, χρειάζεται σαφήνεια και να μάθουμε τα μαθήματα από το εξωτερικό.

Τέταρτον, πρέπει να υπάρξουν ισχυρές δεσμεύσεις και ορατότητα για τα μεγαβάτ που θα δημοπρατηθούν ώστε να μπορέσουν οι επενδυτές και οι προμηθευτές να προετοιμαστούν κατάλληλα. Επιπλέον, χρειάζονται ισχυρές επενδύσεις για μεγιστοποίηση του εγχώριου οφέλους. Για να προχωρήσουν τα έργα χρειάζονται επενδυτική ασφάλεια ότι η διαδικασία είναι επαρκώς μεγάλη σε κλίμακα, άρα χρειάζονται δεσμευτικοί στόχοι και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα διαγωνισμών.

Τέλος, ο κ. Παπασταματίου θεωρεί πολύ θετικό το γεγονός ότι τα υπεράκτια αιολικά προσέλκυσαν τη στήριξη και των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας μας.

 

 

1 Οκτωβρίου 2021

energypress