Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ): Τι ζητά η αγορά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τις ΑΠΕ

Επτά σημεία τα οποία θα «λύσουν τα χέρια» της αγοράς των ΑΠΕ γενικότερα και των αιολικών ειδικότερα εξέθεσε ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ μιλώντας στο 6ο POWER & GAS FORUM που διοργάνωσε το energypress στις 27-28 Μαρτίου 2025 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.
Αναφερόμενος στις αγκυλώσεις του κλάδου και στις κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά, ο κ. Παπασταματίου έθεσε το θέμα της υπουργικής απόφασης για την αντιστάθμιση των περικοπών σημειώνοντας ότι οι εταιρείες του κλάδου πρέπει να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας έστω με την ιδιότητα του παρατηρητή.Και αυτό επειδή, όπως είπε, οι διαβουλεύσεις δημιουργούν απορίες και η απευθείας συμμετοχή θα βοηθούσε στην συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττον τον κλάδο. Όπως σημείωσε, μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί μια συνολική λύση αλλά γίνονται αποσπασματικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα θέματα όπως είναι το φορτίο αναφοράς ή η νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή των διαχειριστών κλπ.
Εδώ και δεκαετίες το κράτος έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό ενώ η αγορά έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη ψυχραιμία τα θέματα περικοπών σημείωσε. Όπως τόνισε, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία και στους επενδυτές και στις τράπεζες και πρόσθεσε ότι τα αιολικά είναι σχετικά προστατευμένα σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά όσον αφορά στις περικοπές, παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση είναι ότι η δυνατότητα διαχείρισής τους έχει ημερομηνία λήξης και ως εκ τούτου πρέπει να υιοθετηθεί ένα κείμενο συνολικής λύσης που θα μπορεί να αξιολογηθεί από τον κλάδο.
Αναλύοντας περαιτέρω, υπογράμμισε ότι καταγράφονται διάφορες γενικές τάσεις στις ρυθμίσεις που προωθούνται. Μία από αυτές είναι να ρίξουν πολλές αρμοδιότητες στους ΦοΣΕ και να βγάλουν από το κάδρο τους διαχειριστές, ένα θέμα το οποίο χρήζει συζήτησης και το οποίο θα μπορούσε να ζυμωθεί σε επίπεδο ομάδας έργου με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα, ο μηχανισμός που προωθείται με την υπό διαβούλευση υπουργική απόφαση δεν αντιμετωπίζει την αντιστάθμιση των περικοπών και κάνει μόνο αναδιανομή της λειτουργικής ενίσχυσης. Η λογική είναι ότι θα αντιμετωπίσει το έσοδο που χάνει κάποιος άδικα λόγω περικοπής, σημείωσε σχετικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπασταματίου έθεσε και τα θέματα της διαφάνειας, της εποπτείας και του μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Ως προς αυτό , υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί ένας απλός μηχανισμός επίλυσης διαφορών ο οποίος να δίνει λύσεις με απλό τρόπο.
Σχολιάζοντας την κριτική που ασκούν κάποιοι στις ΑΠΕ και το γεγονός ότι τους χρεώνουν μπλακ άουτ, υπογράμμισε ότι δεν είναι οι ΑΠΕ που προκαλούν μπλακ άουτ. «Αν όλοι κάνουν τη δουλειά τους, εάν ελέγχεται το σύστημα σωστά, η υπερπαραγωγή δεν θα οδηγήσει σε μπλάκ άουτ. Είναι τεχνικά λάθος και άδικο να λένε ότι οι ΑΠΕ θα φέρουν στα όριά του το σύστημα το Πάσχα», είπε.
Αναφερόμενος σε θέματα στρατηγικής, εξέφρασε τη άποψη ότι η αποθήκευση δεν είναι πανάκεια και ότι η στρατηγική λύση είναι η αύξηση της ζήτησης και ο εξηλεκτρισμός. Ως προς αυτό, εξήγησε ότι το ΕΣΕΚ πρέπει να επιλύσει και άλλα θέματα όπως είναι οι τελικές χρήσεις, οι κατοικίες, η θέρμανση, η ψύξη. Εκεί υπάρχει σύγκρουση του εξηλεκτρισμού με το αέριο και πρέπει να διερευνηθεί πώς θα γίνει η διείσδυση του ηλεκτρισμού σε αυτές τις χρήσεις.
Ο κ. Παπασταματίου τόνισε ότι οι ΑΠΕ έχουν βάλει πολλές φορές πλάτη στο θέμα των τιμών (π.χ μείωση του ΕΤΜΕΑΡ) και έχουν επιδείξει υπευθυνότητα. Από την άλλη, το κράτος επί πέντε δεκαετίες συμπεριφέρεται άδικα στους πολίτες και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν εντός των ορίων που έχουν σχεδιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην αγορά και να γίνουν βελτιώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί για την απελευθέρωση και λειτουργία του ανταγωνισμού και όχι ριζικές αλλαγές.
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενεργειακή δημοκρατία σημαίνει φθηνό ηλεκτρόνιο για τον καταναλωτή, το οποίο το προσφέρουν οι ΑΠΕ και κυρίως τα αιολικά.