«Πακέτο» 1 δισ. για εξοικονόμηση ενέργειας: Ποια προγράμματα θα «τρέξουν»

Στα 938 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός στα προγράμματα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα, Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους, Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και Εξοικονομώ 2023, που ανοίγει στις 12 Ιουνίου.Σχεδόν στο ένα δισ. ευρώ φθάνουν τα τρία προγράμματα για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που τρέχουν ήδη και το νέο Εξοικονομώ που πρόκειται να ανοίξει για αιτήσεις εντός του επόμενου διαστήματος.

Πιο αναλυτικά, στα 938 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός στα προγράμματα Ανακυκλώνω – Αλλάζω ΘερμοσίφωναΕξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους, Φωτοβολταικά στη Στέγη καθώς και στο Εξοικονομώ 2023, η πλατφόρμα του οποίου θα αρχίσει να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων από τις 12 Ιουνίου.

Με επιδότηση έως και 60% και προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα παραμείνει ανοιχτό για αιτήσεις έως και την Τρίτη 20 Ιουνίου. Στους 120.000 υπολογίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους ωφελούμενους, ενώ, υπάρχουν σενάρια για την ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες, με παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων  που αντικαθίστανται και απευθύνεται σε ωφελούμενους 3 εισοδηματικών κατηγοριών:

  • Για ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ η επιδότηση είναι 60%
  • Για ετήσιο εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ η επιδότηση μειώνεται σε 55%
  • Για ετήσιο εισόδημα από 10.000 και πάνω η επιδότηση πέφτει στο 50%.

Στον σχεδιασμό του προγράμματος τα 30 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ευάλωτους πολίτες. Κάθε φυσικό πρόσωπο, ιδιοκτήτης, ενοικιαστής ή ένοικος σε παραχωρημένη κατοικία μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία που διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μία οικογένεια έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία, εφόσον οι αιτήσεις υποβληθούν από διαφορετικά πρόσωπα.

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους: Αιτήσεις έως 15 Σεπτεμβρίου

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα παραμείνουν ανοιχτές οι αιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» που με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους» χωρίζεται σε δύο υποενότητες:

  • Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης - ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.
  • Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ». Επίσης θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω» (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα). Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»«Εξοικονομώ - Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα:

  1. Για τον τομέα του «Εξοικονομώ» προβλέπεται προϋπολογισμός έως 22.500 ευρώ και καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.
  2. Για το κομμάτι του «Ανακαινίζω» ο προϋπολογισμός φθάνει έως 10.000 ευρώ και καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Τα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνουν το κόστος των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα, την παλαιότητα της κατασκευής, το αν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή, πολύτεκνη ή έχει μέλος ΑΜΕΑ κ.α.

Φωτοβολταϊκά στέγης: Αιτήσεις έως την εξάντληση του προϋπολογισμού

Την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με μπαταρία σε στέγες νοικοκυριών και αγροτών με συνολικό προϋπολογισμό 238 εκατ. ευρώ προβλέπει το πρόγραμμα που θα δέχεται αιτήσεις έως την εξάντληση των ποσών προς διάθεση.

Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες, με όριο τις 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες ενώ οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα ένταξης νοικοκυριά και αγρότες, που μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους φωτοβολταϊκό σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης έως 10,8kW και με συνολική επιδότηση που θα φθάνει έως τα 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και έως τα 10.000 ευρώ για αγρότες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν «κούρσα ταχύτητας» καθώς προβλέπεται το μοντέλο της χρονικής προτεραιότητας στην υποβολή της αίτησης.

Τα ανώτατα ποσά των επιδοτήσεων διαμορφώνονται ως εξής:

Κατηγορία

Ωφελούμενοι

Ανώτατο Ποσό Επιχορήγησης ΦΒ σταθμού (€/kW)

 

Ανώτατο Ποσό Επιχορήγησης Μπαταρίας (€/kWh)

 

 

 

Ισχύς ≤ 5kWp

5kWp <Ισχύς≤ 10,8kWp

Χωρητικότητα ≤ 5kWh

5kWh <Χωρητικότητα≤10,8kWh

Α

Οικιακές εγκαταστάσεις (Ευάλωτα Νοικοκυριά)

1.200€/kWp

830€/kWp

890€/kWh

820€/kWh

Β 

Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα <= 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα <= 40.000€) 

650€/kWp

350€/kWp

890€/kWh

820€/kWh

Γ 

Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα > 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα > 40.000€) 

560€/kWp

280€/kWp

800€/kWh

750€/kWh

Δ

Αγρότες

450€/kWp

450€/kWp

600€/kWh

600€/kWh

Eξοικονομώ 2023: Πρεμιέρα στις 12 Ιουνίου

Στις 12 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τον νέο κύκλο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023», με αυξημένο όριο των επιλέξιμων παρεμβάσεων κατά 10% λόγω της αύξησης των τιμών των υλικών. Με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, το πρόγραμμα θα μείνει ανοιχτό έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι επιδοτήσεις θα φθάνουν έως και το 75% για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κατοικίες που χρησιμοποιούνται ως κύριες, δεν είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb), πρέπει να βρίσκονται σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης από Γ και κάτω ενώ εφόσον θεωρηθούν «Καταρχήν Επιλέξιμες», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ωφελούμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην αντικατάσταση κουφωμάτων, στην τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης και συστήματος θέρμανσης/ψύξης, η τοποθέτηση συστήματος ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ καθώς και οι παρεμβάσεις εγκατάστασης έξυπνων συστημάτων διαχείρισης λειτουργιών του σπιτιού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους». Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων περιλαμβάνουν το κόστος της εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα του αιτούντα, η παλαιότητα του ακινήτου, η κοινωνική κατάσταση κ.α.

Πώς προκύπτουν τα ποσοστά επιχορήγησης

Τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ / οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 5.000 -10.000 ευρώ / οικογενειακό από 10.000 - 20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 10.000 -20.000 ευρώ / οικογενειακό από 20.000 - 30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 20.000 -30.000 ευρώ / οικογενειακό από 30.000 - 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ / οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση.