Ολλανδική μελέτη δείχνει «σχέση» μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και COVID

28 02 2022 | 07:07 Amalie Holmgaard Mersh

Καθώς η επιστήμη αποκαλύπτει όλο και περισσότερους δεσμούς μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιπτώσεων του COVID-19, αυξάνεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει υψηλές φιλοδοξίες στην επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα.

Δεν είναι μυστικό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Και τώρα οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει νέα έρευνα στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19: τη σχέση μεταξύ μολυσματικών ασθενειών, όπως ο COVID-19, και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA) την Πέμπτη (10 Φεβρουαρίου), δύο επιστήμονες κατέστησαν σαφές ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσαν να έχουν επιδεινώσει την εξάπλωση και τη σοβαρότητα του COVID-19.

Μια μελέτη της ολλανδικής εταιρείας συμβούλων CE Delft που διερευνά την κατάσταση στην Ολλανδία αναφέρει ότι «αν η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν χαμηλότερη, θα χρειαζόντουσαν λιγότερα περιοριστικά μέτρα κατά του COVID-19» και «αν οι προσπάθειες πολιτικής για την πρόληψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν ισχυρότερες, θα είχε αποτραπεί σημαντικό κοινωνικό κόστος».

Όμως, παρά αυτά τα αρχικά αποτελέσματα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα στο πεδίο.

«Η σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μεταδοτικότητας του ιού είναι ακόμα αβέβαιη, επομένως χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα (…). Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι η σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μετάδοσης του ιού αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα για μια φιλόδοξη πολιτική για την ποιότητα του αέρα», δήλωσε ο Daan Juijn, συν-συγγραφέας της ολλανδικής μελέτης «Air pollution and COVID-19».

Υποστηρίχτηκε από την Annette Peters, μια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του Helmholtz Munich, η οποία έχει επίσης εξετάσει αυτό το θέμα:

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με μολυσματικές ασθένειες, κάτι που ίσως είχαμε αγνοήσει στο παρελθόν. Η κατάσταση της πανδημίας είναι περίπλοκη και απαιτούνται μελέτες για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων, επομένως είναι ακόμη νωρίς. Ωστόσο, απαιτείται δράση για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», είπε στην εκδήλωση.

Η ολλανδική μελέτη επικεντρώθηκε στην κατάσταση του COVID-19 και στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ολλανδία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματά τους υποδεικνύουν «το κοινωνικό κόστος [τόσο οικονομικό όσο και μη οικονομικό, όπως π.χ. ευημερία] των πρόσθετων μέτρων ελέγχου του COVID-19 που απαιτήθηκαν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανέρχονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ολλανδικού ΑΕΠ».

1