Οι Πράσινοι εξαγριώνονται με την ΕΕ για χρηματοδότηση σε πολωνικό σταθμό LNG.

24 10 2019 | 13:34

Οι Πράσινοι εξαγριώνονται καθώς η Ε.Ε παρέχει 130 εκατ. ευρώ σε πολωνικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την χρηματοδότηση, της Ε.Ε, αξίας 130 εκατ. ευρώ, για την επέκταση ενός τερματικού σταθμού, υγροποιημένου φυσικού αερίου, στη βορειοδυτική Πολωνία, πυροδοτώντας έτσι την οργή των πράσινων ακτιβιστών, οι οποίοι αντιτίθενται στη συνεχή υποστήριξη της Ε.Ε, πάνω στα έργα της ορυκτής καύσιμης ύλης. 

«Η χρηματοδότηση της Ε.Ε, θα συμβάλει στην αύξηση της ικανότητας του τερματικού σταθμού, Świnoujście, στο να μετατρέψει το υγρό φυσικό αέριο, σε αέρια μορφή, να το αποθηκεύσει και παράλληλα να εξασφαλίσει ότι είναι εύκολο να μεταφερθεί», ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωσή της. 

Η χρηματοδότηση χορηγήθηκε, κυρίως, λόγω της σημαντικής περιφερειακής διάστασης του έργου, εξήγησε η Επιτροπή, λέγοντας ότι, το υγρό φυσικό αέριο, του τερματικού σταθμού Świnoujście, θα μεταφερθεί μέσω των νεοσύστατων γραμμών διασύνδεσης και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, της Σλοβακίας και της Τσεχίας. 

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης της Ενέργειας, Maroš Šefčovič, είπε: «Επικροτώ τη δέσμευση της Πολωνίας για την πολιτική της διαφοροποίηση, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής. Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, σε ολόκληρη την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στην περιφερειακή αγορά αερίου, παρέχοντας στις βιομηχανίες και στα σπίτια, ασφαλή, αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια». 

«Η χρηματοδότηση, επίσης, είναι ένας μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και των κλιματικών στόχων της Ευρώπης», είπε η Επιτροπή.

Οι πράσινοι ακτιβιστές, από την πλευρά τους, ήταν λιγότερο ενθουσιασμένοι, καταγγέλλοντας τη συμμετοχή των αμερικάνικων εταιριών, τόσο για την κατασκευή των τερματικών σταθμών, όσο και για τη χρησιμοποίηση τους, μεταφέροντας το αδρανές αέριο στην Ευρώπη.

 «Παρατηρούμε ότι οι αμερικάνικες εταιρίες εμπλέκονται ή ενδιαφέρονται να μεταφέρουν το υγρό φυσικό αέριο μέσω αυτών των νέων σταθμών», είπε η Frida Kieninger, από το Food & Water Europe, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. «Αυτό ταιριάζει απόλυτα στο αμερικάνικο σχέδιο, που θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, παγκοσμίως, μέχρι και το 2022, ξεπερνώντας ακόμα και το Κατάρ», δήλωσε στη EURACTIV.com.

Μέχρι και το 2022, η Αμερική είναι βέβαιη ότι θα γίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις προοπτικές της «McKinsey’s Global Gas & LNG».

Επιπλέον, τα σχέδια υποδεικνύουν ότι η Επιτροπή θα υποστηρίξει τουλάχιστον πενήντα πέντε νέα κατασκευαστικά έργα στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως μέρος του νέου καταλόγου ενεργειακών έργων που βρίσκονται σε προτεραιότητα, γνωστό και ώς “έργα κοινού ενδιαφέροντος” (PCI).

«Η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, δεν μπορεί να επιλυθεί υποστηρίζοντας “ντουζίνες” περισσότερων έργων ορυκτών καυσίμων», είπε η Frida Kieninger. «Αυτή η τέταρτη λίστα των ενεργειακών σχεδίων της Ε.Ε, που είναι σε προτεραιότητα, έρχεται σε αντίθεση με τον κοινοτικό κρατικό στόχο της Επιτροπής, η οποία αφορά την απομάκρυνση του άνθρακα από την οικονομία μας», πρόσθεσε η ίδια.

 

 

23 Οκτωβρίου 2019

Euractiv