Οι μεγάλοι Ευρωπαίοι παίκτες στην ενέργεια ζητούν δίχτυ προστασίας των ΑΠΕ

15 10 2021 | 08:33

Τι αναφέρουν σε επιστολή-παρέμβαση που έστειλαν χθες στην Κομισιόν και στους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών- Τα μέτρα που προτείνουν- «Για το ράλι των τιμών δεν φταίει η ενεργειακή μετάβαση, αλλά τα ορυκτά καύσιμα»

Οι επικεφαλής ορισμένων από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας προέτρεψαν τους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν μέτρα που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία των καταναλωτών από την εκτόξευση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ανώτατα στελέχη εταιρειών όπως η Electricite de France SA και η Iberdrola SA, δήλωσαν, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε οποιαδήποτε βοήθεια για τους καταναλωτές να μην αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια. Τα ορυκτά καύσιμα φταίνε για την τρέχουσα κρίση που οδήγησε στα ύψη τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ανέφεραν σε επιστολή τους προς τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, χθες, Πέμπτη.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο κινήθηκαν για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από το υψηλό κόστος, καθώς οι οικονομίες τους ανακάμπτουν από την πανδημία. Την Πέμπτη, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αλλάξει ένα διάταγμα που υπεγράφη τον περασμένο μήνα με στόχο τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές και το οποίο, όμως, περιελάμβανε έναν νέο φόρο στα κέρδη των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ο επικεφαλής της Iberdrola, Ignacio Galan, επέκρινε το μέτρο, λέγοντας ότι θα περιορίσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε νέα παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Η επιστολή που στάλθηκε χθες σηματοδοτεί ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι δεν θέλουν να δουν άλλες χώρες να εφαρμόζουν τέτοιους νέους φόρους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης σε σύνοδο κορυφής αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Η τρέχουσα κατάσταση προκλήθηκε από τις αυξήσεις στην τιμή των ορυκτών καυσίμων και όχι από την ενεργειακή μετάβαση», γράφουν τα στελέχη στην επιστολή. Επισημαίνουν ακόμη ότι τα κοντόφθαλμα πολιτικά μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο τους ενεργειακούς στόχους του EU Green Deal, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών μακροπρόθεσμα».

Την επιστολή υπέγραψαν επίσης στελέχη ενεργειακών ομίλων όπως οι Energias de Portugal SA, Vattenfall AB, Orsted A/S, SSE Plc και Enel SpA οι οποίοι και προέτρεψαν την ΕΕ να αναλάβει δράσεις που θα υποστηρίξουν τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα θα προωθούν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  • Μείωση φόρων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας
  • Επιτάχυνση της κατασκευής νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Βελτίωση των μακροπρόθεσμων τιμών για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

 

 

 

15 Oκτωβρίου 2021

newmoney