Οι ανακοινώσεις των επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά στέγης, χωρίς την άμεση εφαρμογή τους, παγώνουν την αγορά

15 02 2023 | 10:47Θανάσης Σακκάς

Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να «παγώσει» η αγορά των φωτοβολταικών και συγκεκριμένα του net-metering, σε μια περίοδο που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και η επένδυση της αυτοπαραγωγής αποσβένει σε πολύ μικρούς χρόνους; Με έναν απλό τρόπο.

Να ανακοινωθούν από επίσημους φορείς «γενναίες» επιδοτήσεις. Αυτό το φαινόμενο βιώνει ο κλάδος μας τους τελευταίους 4 μήνες. Οι ανακοινώσεις περί επιδοτήσεων, έως 60% που δεν συνοδεύτηκαν με «πράξεις», είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα, το «πάγωμα» της αγοράς. Οι επενδυτές, αναβάλλουν την υλοποίηση των έργων τους, αναμένοντας τις επιδοτήσεις, χωρίς φυσικά να έχουν εικόνα για το αν θα είναι δικαιούχοι.

 

Όσοι από τους επενδυτές προχώρησαν στην εγκατάσταση Φ/Β είναι σήμερα οι απόλυτα κερδισμένοι. Εάν η πολιτεία θέλει πραγματικά να βοηθήσει την Ελληνική βιομηχανία ή την Ελληνική οικογένεια πρέπει άμεσα, να εφαρμόσει επιδοτούμενο επιτόκιο στις εν λόγω επενδύσεις. Με πολύ απλά λόγια, ο μόνος, αξιοκρατικός, καθαρός και πραγματικά δίκαια κοινωνικός τρόπος να βοηθήσει η πολιτεία στην πράσινη μετάβαση είναι να δώσει άτοκα δάνεια σε όποια επιχείρηση ή «νοικοκυριό επιθυμεί να βάλει Φ/Β στη στέγη του. Δεν χρειάζεται να βρεθούν κονδύλια, δε χρειάζεται να “φορτωθούν” οι δημόσιες υπηρεσίες με επιπλέον «αξιολογήσεις» και πάνω από όλα είναι όλοι δυνητικά δικαιούχοι.

Κλείνοντας, θα λέγαμε πως τα Φωτοβολταικά είναι μια τεχνολογία που δεν χρειάζεται ούτε επιδοτήσεις, ούτε ενισχύσεις. Είτε αναφερόμαστε σε έργα αυτοπαραγωγής, είτε σε πάρκα, το μόνο που πραγματικά χρειάζεται ο κλάδος μας, είναι απλή αδειοδοτική διαδικασία, χωρίς εμπόδια και χωρίς γραφειοκρατία. Το μέλλον είναι πράσινο, είναι εδώ και οφείλουμε να το «παραδώσουμε» στις επόμενες γενιές.

----------------

* Ο κ. Θανάσης Σακκάς είναι Sales Director Channels Europe & MENA Region της GoodWe Europe GmbH

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προκλήσεις, τους φόβους και τις προσδοκίες στον ενεργειακό τομέα το 2023