Οι αμερικανικές πετρελαϊκές διεκδικούν επιδοτήσεις πολλών δισ. για καθαρή ενέργεια

12 03 2023 | 11:12

Τον νέο νόμο των ΗΠΑ, που προβλέπει επιδοτήσεις για πράσινες επενδύσεις, ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν οι κολοσσοί του πετρελαίου, διεκδικώντας ενισχύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά το γεγονός ότι κατά την ψήφισή του είχαν αντιταχθεί σε αυτόν. Πρόκειται για μία ειρωνεία της τύχης. Αναλυτικότερα, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, όπως ονομάζεται, στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της ανάπτυξης των βιομηχανιών καθαρής ενέργειας και τη συνολική μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα 369 δισ. δολάρια οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθούν, έχουν πυροδοτήσει νέες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στην κατασκευή ενός εύρους προϊόντων, από μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έως ηλιακούς συλλέκτες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στους Financial Times που αναφέρει το moneyreview.gr.

Την ίδια στιγμή, ο νόμος περιλαμβάνει γενναιόδωρα κίνητρα για ένα σύνολο τεχνολογιών και καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, πεδίο όπου τα στελέχη εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου υποστηρίζουν ότι έχουν μεγάλο πλεονέκτημα. Εν τω μεταξύ, η νέα νομοθεσία, η οποία χαρακτηρίζεται απλή και εύκολα εφαρμόσιμη, έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία λειτουργεί μέσα σε γραφειοκρατικά πλαίσια, διαβρώνοντας τον ανταγωνισμό των εγχώριων ομίλων. Τα δε αμερικανικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση είναι τέτοια, που κάνουν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να σκέφτονται τη μετοίκησή τους στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που δημιουργούνται έντονες αντιπαραθέσεις ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού για πολιτικές προστατευτισμού

Οι πετρελαϊκές στις ΗΠΑ, τώρα, αρχίζουν να επενδύουν κεφάλαια σε έργα για τη δέσμευση και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, την ανακατασκευή διυλιστηρίων για την παραγωγή βιοκαυσίμων και την παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών, όλα υποστηριζόμενα από τις επιδοτήσεις του νόμου.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η δραστηριότητα των εταιρειών θα επιταχυνθεί, καθώς οι διοικήσεις βλέπουν τόσο μια ευκαιρία ανάπτυξης όσο και έναν τρόπο να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον του κλάδου, εν μέσω της προσπάθειας για μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Να σημειωθεί ότι οι κλαδικές ενώσεις των ενεργειακών ομίλων είχαν αντιταχθεί στον νόμο, προτού ψηφιστεί τον Αύγουστο, χαρακτηρίζοντας τις νέες κυβερνητικές δαπάνες «λανθασμένες πολιτικές τη λάθος στιγμή», όπως αναφέρουν οι Financial Times και το moneyreview.gr. Την ίδια άποψη φαίνεται να έχουν και οι ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι επέκριναν την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επιδότηση τεχνολογιών, όπως η δέσμευση άνθρακα. Κατά τους ακτιβιστές και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι τεχνολογίες που έχουν στόχο τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα λογίζονται ως δαπανηρές και η αποτελεσματικότητά τους ακόμα δεν έχει αποδειχθεί, ενώ, συν τοις άλλοις, προωθούνται από πετρελαϊκούς κολοσσούς ως εργαλείο για να εξακολουθήσουν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

Nα σημειωθεί πως η προσέγγιση αυτή των πετρελαϊκών έγινε ιδιαίτερα ορατή μετά την ανακοίνωση του πακτωλού των κερδών που συγκέντρωσαν συνολικά κατά το 2022 χάρις στις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων – και η εξέλιξη αυτή τις έκανε να αναδιπλωθούν ως προς τις δεσμεύσεις τους να ενισχύσουν την πράσινη ενέργεια και να απομακρυνθούν από έργα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

1