ΌΧΙ σε μια ακόμη προσχηματική διαβούλευση!

Σήμερα με μεγάλη έκπληξή μας, πληροφορηθήκαμε ότι νωρίς το πρωί τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», με προθεσμία υποβολής σχολίων από το ενδιαφερόμενο κοινό την 28η Φεβρουαρίου 2023! 


Με μια επαναλαμβανόμενη πρακτική του υπουργείου παρόλη τη σοβαρότητα των θεμάτων, το νομοσχέδιο κατατέθηκε σε μια ελάχιστης διάρκειας, εμφανώς προσχηματική διαβούλευση που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο: oι πολίτες θα πρέπει μέσα σε 4 ημέρες (συμπεριλαμβανομένου Σαββατοκύριακου και επίσημης αργίας) να μελετήσουν και να σχολιάσουν ένα εκτενέστατο σχέδιο νόμου 143 άρθρων, τη στιγμή που ο νόμος επιτάσσει την προθεσμία τουλάχιστον 2 εβδομάδων.  

 

Πρόκειται για το τρίτο νομοσχέδιο περιβαλλοντικού αντικειμένου που δίνεται σε διαβούλευση μέσα σε μια βδομάδα. Και τα τρία έχουν απαράδεκτα μικρή διάρκεια διαβούλευσης (4, 11 και 12 μέρες αντίστοιχα). Προς τι αυτή η νομοθετική υπερκινητικότητα; Τι εξυπηρετεί αυτή η απαξίωση της δημόσιας συμμετοχής και η ασφυκτικά στενή ευκαιρία για σχολιασμό από τους πολίτες, ειδικά όταν τα νομοσχέδια αυτά πραγματεύονται τόσο περίπλοκα, αλλά σημαντικά για τη ζωή στον πλανήτη και τη δική μας καθημερινότητα ζητήματα;


Έχουμε μόλις 4 ημέρες για να πιέσουμε την κυβέρνηση να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης του νέου σχεδίου νόμου, παρέχοντας επαρκή χρόνο στο ενδιαφερόμενο κοινό να επεξεργαστεί και να σχολιάσει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου. Στην προσπάθεια αυτή ενώσαμε τις δυνάμεις μας μαζί με δέκα ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σε χρειαζόμαστε δίπλα μας για να ασκήσουμε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση!

Μπες τώρα εδώ, στη σελίδα της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης και κάνε το σχόλιό σου, με βάση το ακόλουθο προσχέδιο σχολίου που έχουμε ετοιμάσει. 

«Ζητώ από την κυβέρνηση να παρατείνει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης του νέου σχεδίου νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», παρέχοντας επαρκή χρόνο τουλάχιστον ενός μηνός. Η διαβούλευση αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρα προσχηματική. Δίνετε μόνο 4 ημέρες για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 143 άρθρων παραβιάζοντας τη νομοθεσία. 

Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».

Ελπίζουμε επιτέλους η κυβέρνηση να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη της για ενίσχυση της δημόσιας συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον και την κλιματική σταθερότητα, με στόχο την ισχυρή και τεκμηριωμένη κοινωνική συμβολή και την ουσιαστικά  βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.


Ευχαριστούμε που δίνεις μαζί μας σημαντικές μάχες για τη διατήρηση της φύσης μας. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις!


Θεοδότα Νάντσου
Επικεφαλής πολιτικής


Υ.Γ. Μπορείς να διαβάσεις εδώ την κοινή μας επιστολή με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα