Ο πλανήτης εκπέμπει SOS

26 10 2022 | 06:46Βίκυ Σταύρακα

Κάθε δύο χρόνια δημοσιεύουμε την έκθεση Ζωντανός Πλανήτης, μια έκθεση – ορόσημο για εμάς, καθώς δίνει τη συνολική εικόνα της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και της υγείας του πλανήτη.

Η φετινή 14η έκδοση περιλαμβάνει επιστημονική τεκμηρίωση για όσα η φύση μάς λέει επανειλημμένα: οι μη βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες ωθούν τα φυσικά συστήματα του πλανήτη στα όριά τους.

Τα ευρήματα της φετινής έκθεσης είναι πιο ανησυχητικά από ποτέ. Μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια (1970-2018), καταγράφεται σε όλο τον κόσμο μια κατακόρυφη μείωση κατά μέσο όρο 69% στους πληθυσμούς άγριας ζωής! Ειδικά στις τροπικές περιοχές σημειώνεται μια ακόμα γρηγορότερη και πιο ανησυχητική μείωση των πληθυσμών των ειδών, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές είναι οι πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα στον κόσμο. Ενδεικτικά, οι πληθυσμοί άγριας ζωής σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική μειώθηκαν κατά μέσο όρο 94%, γεγονός με τεράστιες επιπτώσεις στη διατήρηση της ισορροπίας στα φυσικά οικοσυστήματα παγκοσμίως.

 

Μπορείς να δεις στο βίντεο που ακολουθεί τα βασικά σημεία της έκθεσης.

 

Οι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωση των πληθυσμών άγριας ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η υποβάθμιση και η απώλεια οικοσυστημάτων, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η εξάπλωση των ξενικών ειδών, η ρύπανση, αλλά και η κλιματική κρίση. Μέσω της δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων, στόχος μας είναι να τονίσουμε την κρίσιμη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας, καθώς και να καλέσουμε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, αλλά και πολίτες να αναλάβουν άμεσα δράση, προκειμένου να αντιστραφεί η ανησυχητική αυτή πορεία της βιοποικιλότητας.

Δες τη σύνοψη της έκθεσης

Με το βλέμμα στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα (COP15) που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στον Καναδά, ελπίζουμε η φετινή έκδοση της έκθεσης Ζωντανός Πλανήτης να κινητοποιήσει τους παγκόσμιους ηγέτες να συνάψουν μια φιλόδοξη συμφωνία ικανή να ανατρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας. Με τη δική σου υποστήριξη, θα πιέσουμε για μια ακόμη φορά για να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να αναπτυχθεί ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για όλους.  

 

Είμαι στη διάθεσή σου για επιπλέον πληροφορίες και ερωτήσεις.

 

Βίκυ Σταύρακα

Υπεύθυνη διαχείρισης υποστηρικτών