Ο κλάδος των αιολικών και το …μάτι του κυκλώνα

Η περίοδος που διανύσαμε είχε τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην ιστορία των αιολικών στην Ελλάδα:

-Το κλίμα των αντιδράσεων είναι τόσο έντονο, και τόσο διεισδυτικό στην κοινωνία που οι αναφορές στο επάγγελμά μας αποφεύγονται.

 

-Οι προσφυγές στα ανώτατα δικαστήρια είναι τόσες πολλές και εισφέρουν τόσες καθυστερήσεις, που οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε ή εάν θα γίνει ένα έργο είναι αυθαίρετη.

-Η αδειοδοτική διαδικασία (ιδιαίτερα σε σχέση με τους όρους σύνδεσης και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής) αλλάζει τόσο συχνά και με τόσο ανορθόδοξο τρόπο, που το αδειοδοτικό χωνί ανοίγει/κλείνει/αλλάζει τη ροή του με απόλυτη τυχαιότητα.

-Οι όροι σύνδεσης είναι σπάνιοι και επιλεκτικοί και το τρίπτυχο δίκτυα/κατανάλωση/διασυνδέσεις δυναμιτίζει κάθε προσδοκία για βελτίωση των συνθηκών.

-Το λάθος μείγμα ΑΠΕ στο σύστημα προς ικανοποίηση των πολλών μικροεπενδυτών εις βάρος της οποιασδήποτε τεχνικό-οικονομικής λογικής, κάνει κακό στο σύστημα, στις τιμές, και περικόπτει την παραγωγή.

-Τα χρηματοδοτικά ιδρύματα και οι επενδυτές υπολογίζουν μεγαλύτερο ρίσκο για να ισορροπήσουν το άγνωστο των περικοπών.

-Η αγορά των C-PPAs είναι προβληματική.

 

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι προμηθευτές εξοπλισμού που απασχολούν αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και την Κύπρο, ψάχνουν στην παγκόσμια -επίσης ασταθή- αγορά, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Σταθερότητα, προβλεψιμότητα, αξιοπιστία.

Στο μάτι του κυκλώνα επικρατεί ηρεμία. Σχέδια για επιπλέοντα αιολικά πάρκα, τεράστιες κλαδικές συγκεντρώσεις με άγνωστους μεταξύ αγνώστων, και ευφορία για νέα έργα και μεγάλες επενδύσεις. Λίγο έξω από το μάτι, οι ανεμογεννήτριες στη χώρα μας έχουν «γράψει» μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ανέμου και έχουν μπει σε στάση (pause) για να αυτό-προστατευτούν.

Το 2025 ας εστιάσουμε σε αυτά που είναι σημαντικά για υγιή βήματα εμπρός. Ξεκάθαρη δημόσια κυβερνητική υποστήριξη των ΑΠΕ ως μόνη βιώσιμη λύση για εμάς και τα παιδιά μας. Σταθερή και διαφανή αδειοδοτική διαδικασία. Μέσο/μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τον ηλεκτρικό χώρο, με ισορροπημένη διανομή του στις διαθέσιμες τεχνολογίες με αμιγώς τεχνικό-οικονομικά κριτήρια.
 

Ο κ. Μάριος Ζάγγας είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός διευθυντής Vestas Ελλάδας και Κύπρου

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress: Η αγορά των ΑΠΕ μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα – Φόβοι και προσδοκίες από τη νέα χρονιά

 

 

a