Ζάγγας (Vestas): Να ληφθεί υπόψη ο ρόλος των ΑΠΕ και των αιολικών για την ενεργειακή ασφάλεια

Στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρατηρείται πλέον το παράδοξο ότι όλοι μιλούν για πράσινη ανάπτυξη ενώ στην πράξη στα αιολικά όλοι οι κατασκευαστές χάνουν χρήματα, υπογράμμισε στο Renewable & Storage Forum ο Μάριος Ζάγγας, γενικός διευθυντής της Vestas Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία διαθέτει 2 γιγαβάτ εγκατεστημένα και 250 υπαλλήλους στη χώρα μας.

Όπως τόνισε όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό, η μελέτη της ΕΛΑΤΑΕΝ-ΕΜΠ που παρουσιάστηκε σήμερα δείχνει ότι η ισορροπημένη ανάπτυξη αιολικών-φ/β μειώνει τις περικοπές και στηρίζει τις τιμές. Άρα, οι ΑΠΕ πρέπει να ληφθούν υπόψη στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Τα φ/β  και τα αιολικά δεν είναι ανταγωνιστικές τεχνολογίες, χρειάζονται και τα δύο για την ενεργειακή μετάβαση και το σύστημα. Αν η Ελλάδα προβεί σε μονοκαλλιέργεια, τότε θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και για αυτό χρειάζεται μια εθνική στρατηγική ΑΠΕ που πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. 

Ο κ. Ζάγγας πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητες στους όρους σύνδεσης που επέφερε η νομοθετική ρύθμιση του Αυγούστου είναι λάθος. 

Δεύτερον μείζον θέμα για τον κλάδο των αιολικών είναι το κόστος εξοπλισμού. Τόσο ο κορωνοϊός, όσο και ο και πόλεμος ήταν δύο "χαστούκια" και οδήγησαν σε αυξήσεις της τάξης του 20-40%. Την ίδια στιγμή, ο μηχανισμός στήριξης των έργων παραμένει σταθερός, με αποτέλεσμα λιγότερα έργα, ανισόρροπη ανάπτυξη τεχνολογιών και ζημιογόνους προμηθευτές εξοπλισμού.

1