Ο χαλασμένος «ιμάντας» του Ατλαντικού απειλεί με πλανητικής διάστασης καταστροφή

18 08 2024 | 07:50

Ένα ζωτικό σύστημα ρευμάτων του Ατλαντικού Ωκεανού που επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να καταρρεύσει στα τέλη της δεκαετίας του 2030, αναφέρουν επιστήμονες σε μια νέα μελέτη κάνοντας λόγο για πλανητικής κλίμακας καταστροφή που θα άλλαζε τα πάντα στον καιρό και το κλίμα, εν γένει.

Το κρίσιμο σύστημα ονομάζεται Atlantic Meridional Overturning Circulation, ή AMOC και θεωρείται ότι βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης καθώς το αποδυναμώνουν οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών και η διαταραχή των επιπέδων αλάτων την οποία προκαλεί η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή

Αυτό ήταν γνωστό, ως τώρα, βάσει και άλλων ερευνών.

Αυτό που κομίζει η νέα -και προς το αδημοσίευτη σε επιστημονική επιθεώρηση- είναι ένα τεχνολογικό μοντέλο που αποπειράται να εκτιμήσει το πότε θα μπορούσε να συμβεί η κατάρρευση.

Και την τοποθετεί χρονικά μεταξύ 2037 και 2064, με πιθανότερο χρονικό ορόσημο το το 2050.

Ο Ρενέ βαν Βέστεν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία κάνει λόγο για περαιτέρω παραμόρφωση του κλίματος εάν καταρρεύσει ο AMOC.

Χαλασμένος ιμάντας

Ο οποίος λειτουργεί σαν ιμάντας μεταφοράς: Τραβά το ζεστό των επιφανειών της θάλασσας από το νότιο ημισφαίριο και τις τροπικές περιοχές και το διανέμει στον πολύ πιο κρύο Βόρειο Ατλαντικό. Το πιο κρύο και πιο αλμυρό νερό, στη συνέχεια βυθίζεται και ρέει νότια.

Ο μηχανισμός αυτός προστατεύει τμήματα του νότιου ημισφαιρίου από υπερθέρμανση και τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου από το αφόρητο κρύο, ενώ διανέμει θρεπτικά συστατικά που συντηρούν τη ζωή στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Εκτιμάται ότι οι πιθανές επιπτώσεις μιας κατάρρευσης του AMOC θα αφήσουν μέρη του κόσμου «αγνώριστα».

Τις δεκαετίες μετά την κατάρρευση, οι πάγοι της Αρκτικής θα άρχιζαν να «σέρνονται» προς Νότον και μετά από 100 χρόνια θα εκτείνονταν μέχρι τη νότια ακτή της Αγγλίας.

Η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης θα υποχωρούσε όπως και αυτή της Βόρειας Αμερικής,  συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των ΗΠΑ. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα βίωνε πλήρη ανατροπή στις εποχές του καθώς η ξηρή περίοδος και οι βροχεροί μήνες θα αναστρέφονταν.

Με πληροφορίες από CNN

f