Νέο μηχανισμό χρηματοδότησης έργων ΑΠΕ από χώρα σε χώρα εισάγει η Κομισιόν - Αρχές του 2021 ανοίγει για αιτήσεις
Ένα νέο μηχανισμό χρηματοδότησης έργων ΑΠΕ που καθιστά ευκολότερες τις συνέργειες σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών είτε από την θέση του «οικοδεσπότη» "host" του έργου είτε ως συμβαλλόμενο μέρος "Contributing", παρουσίασε χθές η Κομισιόν.
Ο μηχανισμός αναμένεται να ξεκινήσει να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφέρων από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Φιλοδοξία και στόχευση της Επιτροπής είναι να δοθεί ώθηση στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων των εμπλεκομένων χωρών και κατά συνέπεια να φέρει «κοντύτερα» την απανθρακοποίηση του 2050.
Σε δήλωσή της, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε πως «για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ευρώπης κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030, θα πρέπει να αυξήσουμε θεαματικά το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας. Ο εν λόγω μηχανισμός παρέχει επιπλέον εργαλεία για την διευκόλυνση επενδύσεων σε καθαρά ενεργειακά έργα. Ενθαρρύνει την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και δίνει μια στέρεη ώθηση στις προσπάθειες πράσινης ανάκαμψης για τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να προωθήσουν έργα μεγάλης κλίμακας, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, τις τοπικές κοινωνίες και τις θέσεις εργασίας».
Αναλυτικότερα, η Επιτροπή επιφορτίζεται την διαχείριση του μηχανισμού, πετυχαίνοντας μέσω αυτού, να επιφέρει συνέργειες μεταξύ των επενδυτών και των εταιρειών ανάπτυξης έργων μέσω τακτικών δημόσιων διαγωνισμών. Αυτό επιτρέπει στα «συμβαλλόμενα κράτη μέλη» να καταβάλλουν εθελοντικέες συνεισφορές στο σύστημα και οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για έργα ανανεώσιμης ενέργειας στα κράτη υποδοχής (host Member States).
Τα συμβαλλόμενα κράτη μέλη «Contributing» επενδύουν σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας σε άλλη χώρα. Αυτό τους επιτρέπει να υποστηρίζουν έργα που είναι πιο αποδοτικά από οικονομική άποψη σε σύγκριση με τα εγχώρια έργα, καθώς επίσης δίνεται η δυνατότητα επενδύσεων σε τεχνολογίες που πρακτικά δεν είναι εφαρμόσιμες στη χώρα, όπως για παράδειγμα υπεράκτια αιολικά πάρκα για περίκλειστα κράτη ή ηλιακή ενέργεια για χώρες με λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας.
Για τα «Host» κράτη μέλη, τα συλλογικά χρηματοδοτούμενα έργα ανανεώσιμης ενέργειας αναπτύσσονται στην επικράτειά τους. Μερικά από τα οφέλη που αποκομίζουν είναι στο κομμάτι του ενεργειακού εφοδιασμού, του εκσυγχρονισμού του ενεργειακού συστήματος, τοπικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας, καθώς επίσης βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισομοιράζεται ανάμεσα στα δύο κράτη συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα. Αυτός ο μηχανισμός έχει επίσης χαμηλότερο κόστος συναλλαγής σε σύγκριση με άλλους υπάρχοντες μηχανισμούς συνεργασίας.
18 Σεπτεμβρίου 2020
energypress