Νέες μονάδες φυσικού αερίου: Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Elpedison.
Στο επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με πηγές του energypress, αναμένεται οι άλλες δύο εταιρίες, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Elpedison, που έχουν λάβει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από νέους σταθμούς φυσικού αερίου να ανακοινώσουν τις τελικές επενδυτικές τους αποφάσεις για την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής.
Οι επενδύσεις και των δύο παικτών υπολογίζονται τουλάχιστον στα 600 εκ. ευρώ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει λάβει άδεια παραγωγής για σταθμό ισχύος 660 MW που θα κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ η Elpedison για μονάδες συνολικής ισχύος 826 MW στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο όμιλοι ήδη έχουν ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό τα έργα τους, δηλαδή με αδειοδοτήσεις περιβαλλοντικές κλπ. και πια απομένει η λήψη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων. Δύο είναι οι εξελίξεις που θα ανάψουν το «πράσινο» φως, όπως αναφέρουν πηγές: Η πρώτη έχει να κάνει με τον μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος και εν τέλει με το τι θα προβλέπει αυτός και πως θα ενισχύονται οι μονάδες φυσικού αερίου. Η δεύτερη εξέλιξη αφορά στο γενικότερο οικονομικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19. Η αβεβαιότητα διατηρείται αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις και ιδίως με τη νέα έξαρση της πανδημίας.
Πάντως, στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού, επιμένουν πως στη μεταβατική περίοδο της προσεχούς δεκαετίας ίσως και δεκαπενταετίας υπάρχει χώρος για νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου. Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την μη ανάπτυξη ακόμη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, δίνει το περιθώριο αντικατάστασης της ισχύος που θα χαθεί με το σβήσιμο της λιγνιτικής παραγωγής από το φυσικό αέριο.
Με αφορμή τελευταία ανάλυση που είδε το φως της δημοσιότητας, και συγκεκριμένα του BloombergNEF, η οποία υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαίες οι μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου, οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς παραπέμπουν στο ΕΣΕΚ. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά υπάρχει χώρος για 2,5 μονάδες (σε ισχύ) φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Mytilineos προχωρά την κατασκευή του CCGT ισχύος 826 ΜW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας κι ο στόχος είναι στο τέλος του 2021 να τεθεί σε λειτουργία.
28 Σεπτεμβρίου 2020
energypress