Νέα γενιά αγροτικών φωτοβολταϊκών έως 100 KW με αυξημένη ταρίφα - Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες
Νομοθετική παρέμβαση, με βάση την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες, να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος έως 100 κιλοβάτ, εξασφαλίζοντας ταρίφα εκτός διαγωνισμών, η οποία ταρίφα μάλιστα θα είναι αυξημένη σε σχέση με εκείνες που ισχύουν, για παράδειγμα, για τα 500άρια φωτοβολταϊκά, προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Η σχετική αναφορά έγινε από τον υπουργό κατά την απάντησή του σε ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, με θέμα την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη, χάρις στην αποδέσμευση νέου ηλεκτρικού «χώρου» που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ΥΠΕΝ πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δοθεί πιο ικανοποιητική ταρίφα στα συγκεκριμένα έργα. Ο λόγος για την αύξηση της αποζημίωσης, όπως συμπλήρωσε, είναι ότι λόγω του μικρού μεγέθους, τα πάρκα αυτά έχουν αυξημένο κόστος υλοποίησης. Επομένως, με τη μεγαλύτερη αμοιβή, θα δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα σε αγρότες να προχωρήσουν σε ανάλογες επενδύσεις.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα και λίστα επιλαχόντων
Ο υπουργός μίλησε επίσης και για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αναπτύξει ο ΔΕΔΔΗΕ, για την «υποδοχή» των αιτήσεων των μικρών φωτοβολταϊκών τα οποία προορίζονται να αξιοποιήσουν τον ηλεκτρικό «χώρο» που θα παραχωρηθεί σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η πλατφόρμα να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο, αντί του Σεπτεμβρίου που προγραμματιζόταν αρχικά, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος τόσο για την ανάπτυξη της πλατφόρμας από τον Διαχειριστή, όσο και για την προετοιμασία των ενδιαφερομένων.
Όπως είχε γράψει το energypress, κριτήριο για την πρόκριση των έργων που θα εγκατασταθούν, θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας χθες στη Βουλή, όσες αιτήσεις δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν μέρος από τον ηλεκτρικό «χώρο» που θα διατεθεί, θα συγκροτήσουν μία λίστα επιλαχόντων για χορήγηση σύνδεσης σε μεταγενέστερη φάση, όταν θα υπάρξει επιπλέον ελεύθερη δυναμικότητα, με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης, για παράδειγμα, θα απελευθερωθεί πολύ περισσότερος ηλεκτρικός «χώρος». Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε ακόμη περισσότερα φωτοβολταϊκά έργα, από τη λίστα των επιλαχόντων, να ενταχθούν στο σύστημα.
Νέα έργα
Υπενθυμίζεται ότι το περιθώριο ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, που θα διατεθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα είναι 86 Μεγαβάτ στην Πελοπόννησο, 45 Μεγαβάτ στις Κυκλάδες (από τα οποία 15 Μεγαβάτ για net metering), 40 Μεγαβάτ στην Εύβοια και 140 Μεγαβάτ στην Κρήτη (εκ των οποίων 40 Μεγαβάτ για net metering). Τα έργα θα «κλειδώσουν» τιμές εκτός διαγωνισμών, ενώ κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού.
Η μέγιστη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού έχει ορισθεί στα 400 Κιλοβάτ. Εξαίρεση αποτελεί η Εύβοια, όπου το πλαφόν ανέρχεται στο 1 Μεγαβάτ, καθώς εκεί δεν είχε υπάρξει αναστολή αιτήσεων, όπως στις άλλες τρεις κορεσμένες περιοχές.
Ένα φωτοβολταϊκό ανά ΑΦΜ
Παράλληλα, αναμένεται η πρώτη «ενεργειακή» τροπολογία του ΥΠΕΝ, που πρόκειται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα κατακύρωσης τιμής αναφοράς εκτός διαγωνισμών για ένα «μικρό» φωτοβολταϊκό από κάθε ιδιώτη, όπως και την αναπροσαρμογή της Τιμής Αναφοράς για υφιστάμενα φωτοβολταϊκά στις Κυκλάδες, τα οποία σύμφωνα με το ΥΠΕΝ αδικήθηκαν με τις περικοπές που επέφερε το new deal.
20 Ιουλίου 2021
energypress