Νέα έσοδα για τον ΕΛΑΠΕ από τα «πράσινα πιστοποιητικά» – Από τα μέσα του 2022 η δημοπράτηση Εγγυήσεων Προέλευσης από τα έργα FiT

Το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους πρόκειται να τεθεί σε εκκίνηση το σύστημα εμπορίας Εγγυήσεων Προέλευσης, όπως αναφέρεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μία καινούρια πηγή εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ. 

Όπως έχει γράψει το energypress, η δημιουργία του συστήματος εμπορίας «πράσινων πιστοποιητικών» από τον ΔΑΠΕΕΠ συνοδεύει την αναδιάρθρωση της υφιστάμενης δομής του ΕΛΑΠΕ, ώστε να καταστεί επιλέξιμη η επιδότηση με 202 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τα έργα τα οποία τίθενται σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής. 

Στόχος του συστήματος εμπορίας είναι να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να υποστηρίζουν εθελοντικά την ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, με την επιλογή συμβολαίων προμήθειας «πράσινου» ρεύματος. Έτσι ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος θα λειτουργεί το σύστημα, θα πραγματοποιεί δημοπρασίες μέσω των οποίων κάθε προμηθευτής ρεύματος θα αποκτά Εγγυήσεις Προέλευσης, για να προσφέρει «πράσινα» τιμολόγια στο πελατολόγιό του. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», γι΄ αυτόν τον σκοπό θα υιοθετηθεί «ένα σχήμα διαγωνισμών / έκδοση για τις ΑΠΕ με καθεστώς Feed-in Tariff (σταθερής τιμής)». Κάτι που σημαίνει ότι για τις μονάδες που έχουν συνάψει συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής (ΣΕΣΤ), ο ΔΑΠΕΕΠ θα εκδίδει πλέον εκείνος τις Εγγυήσεις Προέλευσης, για να τις δημοπρατεί στη συνέχεια στους προμηθευτές ρεύματος.  

Στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας, προβλέπεται επίσης ότι ο Διαχειριστής θα διαπιστεύει τα «πράσινα» τιμολόγια λιανικής, ώστε να διασφαλίζεται ότι όντως καλύπτονται στο σύνολό τους από Εγγυήσεις Προέλευσης. Ο τρίτος πυλώνας του συστήματος είναι η διαπίστευση από τον ΔΑΠΕΕΠ των πρότυπων για «πράσινες» επιχειρήσεις, δηλαδή των κριτηρίων που θα εγγυώνται πως μία τέτοια εταιρεία καλύπτει τις ανάγκες της για ρεύμα αποκλειστικά από ΑΠΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι η αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ προβλέπει την κατάτμησή του σε «παλιό» και «νέο» λογαριασμό, όπου στον τελευταίο θα υπαχθούν τα έργα με ηλέκτριση από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Στις μεταρρυθμίσεις έχουν ενταχθεί τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τον προηγούμενο Νοέμβριο για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού, όπως ο μόνιμος «φόρος άνθρακα» για το πετρέλαιο κίνησης. 

Επίσης, στο Εθνικό Σχέδιο επισημαίνεται πως ο «νέος» λογαριασμός «θα περιλαμβάνει μηχανισμούς για να εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα και σε περίπτωση απρόβλεπτων ελλειμμάτων». Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι θα εισαχθούν ασφαλιστικές δικλείδες αναπροσαρμογής των ρυθμιζόμενων τελών που καταβάλλουν οι καταναλωτές, ώστε να καλύπτεται η όποια τυχόν «τρύπα» δημιουργηθεί στην πορεία σε αυτό το καινούριο σκέλος.

 

 

11 Αυγούστου 2021

energypress